
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Limonkowy sos chili
- 2 limonki ekologiczne
- 3 - 4 czerwone papryczki chili, świeże bez gniazd nasiennych, przekrojone na pół
- 4 ząbki czosnku
- 200 g wody
- 150 g cukru
- 40 g białego octu winnego
- 1 łyżeczka soli
Kotleciki rybne
- 20 g kolendry, świeżej tylko liście
- 1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, przekrojona na pół
- 20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 2 ząbki czosnku
- 50 g zielonej cebulki ze szczypiorkiem pokrojonej na 4 cm kawałki
- skórka otarta z limonki bez białych błonek, ekologiczna
- 1 łyżeczka sosu sojowego, light
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
-
2
łyżeczki cukru palmowego
lub 2 łyżeczki cukru trzcinowego, nierafinowanego - 350 g filetów z białej ryby (np. z dorsza), pokrojonych na kawałki
- 350 g krewetek, surowych, dużych, obranych
- 250 g ryżu brązowego, krótkoziarnistego opłukanego
- 1000 g wody
- 1 łyżeczka soli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 552 kcal / 2340 kJ
- Białko
- 38.2 g
- Tłuszcz
- 3.8 g
- Węglowodany
- 88.5 g