
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Limonkowy sos chili
- 2 limonki ekologiczne
- 3 - 4 czerwone papryczki chili, świeże bez gniazd nasiennych, przekrojone na pół
- 4 ząbki czosnku
- 200 g wody
- 150 g cukru
- 40 g białego octu winnego
- 1 łyżeczka soli
Kotleciki rybne
- 20 g kolendry, świeżej tylko liście
- 1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, przekrojona na pół
- 20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 2 ząbki czosnku
- 50 g zielonej cebulki ze szczypiorkiem pokrojonej na 4 cm kawałki
- skórka otarta z limonki bez białych błonek, ekologiczna
- 1 łyżeczka sosu sojowego, light
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
-
2
łyżeczki cukru palmowego
lub 2 łyżeczki cukru trzcinowego, nierafinowanego - 350 g filetów z białej ryby (np. z dorsza), pokrojonych na kawałki
- 350 g krewetek, surowych, dużych, obranych
- 250 g ryżu brązowego, krótkoziarnistego opłukanego
- 1000 g wody
- 1 łyżeczka soli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 552 kcal / 2340 kJ
- Białko
- 38.2 g
- Tłuszcz
- 3.8 g
- Węglowodany
- 88.5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wolno gotowane kalmary z chorizo w sosie pomidorowym (z osłoną noża miksującego)
5 godz. 30 min
Tajska zupa z kurczakiem, jarmużem i makaronem z fasoli mung
50 min
Ryba w papilotach ze świeżym kokosem, quinoa i porem
2 godz. 15 min
Polędwica wołowa w papilotach ze szpinakiem
45 min
Tajski bulion z krewetkami, pikantne jabłka
1 godz. 15 min
Tajskie paczuszki z łososia na parze
1 godz. 20 min
Tajskie kotlety rybne
1 godz. 15 min
Dorsz w papilotach z sosem z kopru włoskiego i z zielonym groszkiem
45 min
Chow mein z krewetkami
1 godz.
Gulasz warzywny z dorszem i pastą tahini
50 min
Krewetki w przyprawie pięć smaków z ryżem i warzywami
45 min
Łosoś w sosie imbirowym z orzechami nerkowca
30 min