![Pieczony boczek w pięciu smakach Pieczony boczek w pięciu smakach](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/5ED46D06-93CB-48AB-9B6D-D99FF77702A7/Derivates/28ef82de-67b1-49e0-bd5d-b8ee9d558f53.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Przyprawa pięciu smaków
-
2
laski cynamonu, przełamane na pół
lub 1 łyżka cynamonu, mielonego - 2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
- 3 gwiazdki anyżu
- 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego, suszonych
- 6 goździków
Pieczony boczek
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 600 g surowego boczku, bez kości, ze skórą, w jednym kawałku
- 2 łyżki soli morskiej, gruboziarnistej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1644.2 kJ / 393 kcal
- Białko
- 14.5 g
- Węglowodany
- 0 g
- Tłuszcz
- 36.7 g
- Błonnik
- 0 g
Alternatywne przepisy
Karp na słodko w galarecie
7h 35 min
Rillettes z kaczką i wieprzowiną
1h 25min
Wolno gotowany boczek z makaronem i sosem barbecue (z osłoną noża miksującego)
4 godz. 25 min
Policzki wieprzowe (sous-vide) w czerwonym winie (z osłoną noża miksującego)
8 Std. 45 Min
Kotlety schabowe z kością (sous-vide) i sałatka jabłkowa (z osłoną noża miksującego)
2 Std. 40 Min
Udziec indyczy zawijany w boczek z ziemniakami
1 Std. 40 Min
Kaczka faszerowana mięsem i morelami, kasza gryczana z żurawiną
4h 10 min
Kaczka nadziewana farszem mięsno-grzybowym
3h 40min
Wolno gotowane żeberka w sosie barbecue (z osłoną noża miksującego)
4 godz. 25 min
Golonka w sosie piwnym
2h 20min
Baleron z karkówki
50 godz. 30 min
Chrupiący boczek z piwnym sosem
2 Std. 40 Min