Kurczak z warzywami, ryżem basmati i sosem z nerkowców

Kurczak z warzywami, ryżem basmati i sosem z nerkowców

4.7 405 ocen
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje

Składniki

  • 400 g piersi z kurczaka pokrojonej w 2 cm kostkę
  • pieprz czarny, mielony ilość do oprószenia kurczaka
  • czosnek, granulowany ilość do oprószenia kurczaka
  • 200 g ryżu basmati
  • 1000 g wody
  • 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do oprószenia kurczaka
  • 70 g zielonego groszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego
  • 150 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w słupki (0,5 x 5 cm)
  • 5 g grzybów mun, suszonych krojonych, uprzednio namoczonych w gorącej wodzie
  • 80 g marchewki pokrojonej w słupki (0,5 x 5 cm)
  • 70 g groszku cukrowego, świeżego, w strączkach
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 1 papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojoną na kawałki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 30 g sosu sojowego plus 2 łyżki do zamarynowania kurczaka
  • 50 g masła orzechowego z nerkowców, prażonego (patrz wskazówka)
  • 150 g napoju migdałowego, niesłodzonego
  • ¼ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • ¼ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • 1 pęczek szczypiorku, świeżego pokrojonego na 2 cm kawałki

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 462.6 kcal / 1936.9 kJ
Białko 32.3 g
Tłuszcz 14.3 g
Węglowodany 55.3 g
Błonnik 6.3 g
Tłuszcz nasycony 2.2 g
Sód 1081.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...