
Urządzenia i Akcesoria
Kurczak z warzywami, ryżem basmati i sosem z nerkowców
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje
Składniki
-
400 g piersi z kurczaka pokrojonej w 2 cm kostkę
-
pieprz czarny, mielony ilość do oprószenia kurczaka
-
czosnek, granulowany ilość do oprószenia kurczaka
-
200 g ryżu basmati
-
1000 g wody
-
1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do oprószenia kurczaka
-
70 g zielonego groszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego
-
150 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w słupki (0,5 x 5 cm)
-
5 g grzybów mun, suszonych krojonych, uprzednio namoczonych w gorącej wodzie
-
80 g marchewki pokrojonej w słupki (0,5 x 5 cm)
-
70 g groszku cukrowego, świeżego, w strączkach
-
3 ząbki czosnku
-
10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
1 papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojoną na kawałki
-
20 g oliwy z oliwek
-
30 g sosu sojowego plus 2 łyżki do zamarynowania kurczaka
-
50 g masła orzechowego z nerkowców, prażonego (patrz wskazówka)
-
150 g napoju migdałowego, niesłodzonego
-
¼ łyżeczki cynamonu, mielonego
-
¼ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
-
1 pęczek szczypiorku, świeżego pokrojonego na 2 cm kawałki
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
462.6 kcal /
1936.9 kJ
Białko
32.3 g
Tłuszcz
14.3 g
Węglowodany
55.3 g
Błonnik
6.3 g
Tłuszcz nasycony
2.2 g
Sód
1081.5 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

OBIAD
12 Przepisów
Polska
Polska