Kurczak z warzywami, ryżem basmati i sosem z nerkowców
TM6 TM5

Kurczak z warzywami, ryżem basmati i sosem z nerkowców

4.7 (366 ocen)

Składniki

  • 400 g piersi z kurczaka, pokrojonej w 2 cm kostkę
  • pieprz czarny, mielony, ilość do oprószenia kurczaka
  • czosnek, granulowany, ilość do oprószenia kurczaka
  • 200 g ryżu basmati
  • 1000 g wody
  • 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia kurczaka
  • 70 g zielonego groszku, mrożonego, uprzednio rozmrożonego
  • 150 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w słupki (0,5 x 5 cm)
  • 5 g grzybów mun, suszonych, krojonych, uprzednio namoczonych w gorącej wodzie
  • 80 g marchewki, pokrojonej w słupki (0,5 x 5 cm)
  • 70 g groszku cukrowego, świeżego, w strączkach
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
  • 1 papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojoną na kawałki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 30 g sosu sojowego, plus 2 łyżki do zamarynowania kurczaka
  • 50 g masła orzechowego, z nerkowców, prażonego (patrz wskazówka)
  • 150 g napoju migdałowego, niesłodzonego
  • ¼ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • ¼ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • 1 pęczek szczypiorku, świeżego, pokrojonego na 2 cm kawałki

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1936.9 kJ / 462.6 kcal
Białko
32.3 g
Węglowodany
55.3 g
Tłuszcz
14.3 g
Tłuszcz nasycony
2.2 g
Błonnik
6.3 g
Sód
1081.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy