Steki w sosie z zielonego pieprzu, purée ziemniaczane z grzankami

Steki w sosie z zielonego pieprzu, purée ziemniaczane z grzankami

4.4 104 oceny
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
4 porcje

Składniki

  • polędwicy wołowej bez ścięgien i białych błonek, o grubości 2-2,5 cm (ok. 150 g każdy)
    4 plastry
  • białego chleba tostowego, w kromkach pokrojonego w 1 cm kostkę
    100 g
  • ziemniaków, mączystych pokrojonych w 2 cm kostkę
    700 g
  • soli
    1 ¾ łyżeczki
  • mleka
    250 g
  • masła klarowanego
    5 łyżek
  • masła pokrojonego na kawałki
    70 g
  • gałki muszkatołowej, mielonej
    ¼ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • ziaren pieprzu zielonego marynowanych
    2 łyżki
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    150 g
  • koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    ½ łyżeczki
    ½ kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • skrobi kukurydzianej
    1 czubata łyżeczka
  • musztardy Dijon
    10 g
  • oliwy z oliwek
    10 g

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 779 kcal / 3262 kJ
Białko 38.9 g
Tłuszcz 46.8 g
Węglowodany 54.1 g
Błonnik 3.2 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...