Wersje kompatybilne
Steki w sosie z zielonego pieprzu, purée ziemniaczane z grzankami
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 4 plastry polędwicy wołowej, bez ścięgien i białych błonek, o grubości 2-2,5 cm (ok. 150 g każdy)
- 100 g białego chleba tostowego, w kromkach, pokrojonego w 1 cm kostkę
- 700 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych w 2 cm kostkę
- 1 ¾ łyżeczki soli
- 250 g mleka
- 5 łyżek masła klarowanego
- 70 g masła, pokrojonego na kawałki
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżki ziaren pieprzu zielonego, marynowanych
- 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
½
łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub ½ kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszonej - 1 czubata łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 10 g musztardy Dijon
- 10 g oliwy z oliwek
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3262 kJ / 779 kcal
- Białko
- 38.9 g
- Węglowodany
- 54.1 g
- Tłuszcz
- 46.8 g
- Błonnik
- 3.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Steki z polędwicy wołowej z sosem chimichurri
40min
Policzki wieprzowe (sous-vide) w czerwonym winie (z osłoną noża miksującego)
8 godz. 45 min
Małże w mleku kokosowym i curry
1 Std. 10 Min
Wolno gotowana zupa gulaszowa z cielęciny (z osłoną noża miksującego)
6h 30min
Grillowane steki wołowe z masłem cebulowo-ziołowym, młodymi ziemniakami i cebulą
1h 20min
Tatar z tuńczyka z kremem awokado
20min
Cielęcina w sosie z kolorowym pieprzem
30min
Kotlety jagnięce, purée ziemniaczane ze szpinakiem i sos miętowy
1h
Steki wołowe (medium rare, sous-vide) z masłem ziołowo-czosnkowym (z osłoną noża miksującego)
1 Std. 25 Min
Małże po marynarsku
1h 15min
Steki z polędwicy wołowej (sous-vide) z sosem berneńskim (z osłoną noża miksującego)
2u. 20min
Pierś z kaczki z sosem z czerwonego wina, purée selerowo-kalafiorowe
1h 50 min.