![Steki w sosie z zielonego pieprzu, purée ziemniaczane z grzankami Steki w sosie z zielonego pieprzu, purée ziemniaczane z grzankami](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/E69C0CF2-3EBC-41B4-A2C6-64B7B4637801/Derivates/b919956b-2914-4ec5-8e7a-6ea91f5d2575.jpg)
Wersje kompatybilne
Steki w sosie z zielonego pieprzu, purée ziemniaczane z grzankami
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 4 plastry polędwicy wołowej, bez ścięgien i białych błonek, o grubości 2-2,5 cm (ok. 150 g każdy)
- 100 g białego chleba tostowego, w kromkach, pokrojonego w 1 cm kostkę
- 700 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych w 2 cm kostkę
- 1 ¾ łyżeczki soli
- 250 g mleka
- 5 łyżek masła klarowanego
- 70 g masła, pokrojonego na kawałki
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżki ziaren pieprzu zielonego, marynowanych
- 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
½
łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub ½ kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszonej - 1 czubata łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 10 g musztardy Dijon
- 10 g oliwy z oliwek
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3262 kJ / 779 kcal
- Białko
- 38.9 g
- Węglowodany
- 54.1 g
- Tłuszcz
- 46.8 g
- Błonnik
- 3.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Cielęcina w sosie z kolorowym pieprzem
30min
Tatar wołowy z kaparami, czerwoną cebulą, suszonymi pomidorami i aïoli
1 Std. 25 Min
Sałatka z polędwicą wołową, młodymi ziemniakami i szpinakiem
1 Std.
Owoce morza w sosie pomidorowo-ziołowym
30min
Kotlety jagnięce, purée ziemniaczane ze szpinakiem i sos miętowy
1 Std.
Tatar z chrzanem
1 Std. 20 Min
Grillowane steki wołowe z masłem cebulowo-ziołowym, młodymi ziemniakami i cebulą
1 Std. 20 Min
Steki z polędwicy wołowej (sous-vide) z sosem berneńskim (z osłoną noża miksującego)
2h 20 min
Pierś z kaczki z sosem z czerwonego wina, purée selerowo-kalafiorowe
1 Std. 50 Min
Steki wołowe (medium rare, sous-vide) z masłem ziołowo-czosnkowym (z osłoną noża miksującego)
1 Std. 25 Min
Steki z polędwicy wołowej z sosem chimichurri
40 Min
Tatar
45 Min