Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 320 g makaronu, suchego, typu penne rigate
- woda, osolona, do ugotowania makaronu
- 50 g sera pecorino, pokrojonego na kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 60 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 20 g czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 30 g oliwy z oliwek
- 50 g boczku wędzonego, bez skóry i kości, pokrojonego w 2 cm kostkę
-
350
g pomidorów, dojrzałych, obranych, pokrojonych na kawałki
lub 350 g krojonych pomidorów, z puszki, odsączonych z zalewy - ½ łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2043.8 kJ / 488.5 kcal
- Białko
- 17.1 g
- Węglowodany
- 65.9 g
- Tłuszcz
- 17.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.2 g
- Błonnik
- 4 g
- Sód
- 563.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Penne puttanesca
50min
Sos arrabbiata
40min
Sos amatriciana
50min
Sos puttanesca
45min
Gnocchi w sosie pomidorowym
30min
Makaron z pesto i suszonymi pomidorami
20 min
Makaron z sosem pomidorowo-bazyliowym i szynką
40min
Spaghetti aglio e olio
35min
Spaghetti diavolo z makaronem pełnoziarnistym
40min
Risotto ze świeżymi pomidorami
30min
Spaghetti z czosnkiem, oliwą i pomidorkami koktajlowymi
40min
Spaghetti napoletana
40min