Złoty ryż z indykiem i warzywami

Złoty ryż z indykiem i warzywami

4.6 2.2K ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje

Składniki

  • cebuli przekrojonej na pół
    100 g
  • ząbki czosnku
    3
  • korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
    30 g
  • papryczki chili, świeżej (opcjonalnie) bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
    5 g
  • oleju
    40 g
  • cynamonu, mielonego
    ½ łyżeczki
  • kurkumy, mielonej
    ¾ łyżeczki
  • nasion kolendry mielonych
    ¼ - ½ łyżeczki
  • kminu rzymskiego, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • wody plus dodatkowo 1,5 łyżki do wymieszania skrobi
    500 g
  • mleka kokosowego
    400 g
  • koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszona
  • ryżu białego, basmati
    200 g
  • liście laurowe, suszone
    2
  • goździki
    3
  • mięsa z indyka, bez skóry i kości pokrojonego na 3 cm kawałki
    500 g
    500 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry, i kości, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • batatów pokrojonych na 2 cm kawałki
    200 g
  • soli plus dodatkowa ilość do oprószenia indyka
    ¼ - ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia indyka
    ¼ łyżeczki
  • warzyw, mieszanych (np. cukinii, papryki, różyczek brokułu), pokrojonych na kawałki
    200 g
  • skrobi ziemniaczanej
    1 łyżka
    1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • liści szpinaku baby, świeżych
    80 - 100 g
  • cukru trzcinowego, nierafinowanego
    1 łyżeczka
  • kolendra, świeża tylko liście, ilość do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 646 kcal / 2704 kJ
Białko 31 g
Tłuszcz 30 g
Węglowodany 64 g
Błonnik 4 g
Tłuszcz nasycony 17 g
Sód 1155 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...