
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 3 ząbki czosnku
- 30 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 5 g papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki (opcjonalnie)
- 40 g oleju
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- ¾ łyżeczki kurkumy, mielonej
- ¼ - ½ łyżeczki nasion kolendry mielonych
- ¼ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- 500 g wody plus dodatkowo 1,5 łyżki do wymieszania skrobi
- 400 g mleka kokosowego
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszona - 200 g ryżu białego, basmati
- 2 liście laurowe, suszone
- 3 goździki
-
500
g mięsa z indyka, bez skóry i kości pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 500 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry i kości, pokrojonego na 3 cm kawałki - 200 g batatów pokrojonych na 2 cm kawałki
- ¼ - ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia indyka
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia indyka
- 200 g warzyw, mieszanych (np. cukinii, papryki, różyczek brokułu), pokrojonych na kawałki
-
1
łyżka skrobi ziemniaczanej
lub 1 łyżka skrobi kukurydzianej - 80 - 100 g liści szpinaku baby, świeżych
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego, nierafinowanego
- kolendra, świeża tylko liście, ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 646 kcal / 2704 kJ
- Białko
- 31 g
- Tłuszcz
- 30 g
- Węglowodany
- 64 g
- Błonnik
- 4 g
- Tłuszcz nasycony
- 17 g
- Sód
- 1155 mg