Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g wody
-
½
łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
lub ½ kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszonej - 30 g sera parmezan, przekrojonego na pół
- 3 ząbki czosnku
- 80 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 200 g pieczarek, przekrojonych na pół
- 170 g wędzonego boczku, pokrojonego w 1 cm kostkę
- 120 g ryżu do risotto, np. arborio
- 50 g białego wina, wytrawnego
- ⅓ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 gałązka rozmarynu, świeżego
- 10 g masła
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2579 kJ / 616 kcal
- Białko
- 27.5 g
- Węglowodany
- 57 g
- Tłuszcz
- 30.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 7 g
- Błonnik
- 4.5 g
- Sód
- 2149 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kremowe risotto z kurczakiem i czosnkiem
35min
Risotto z kurkami
35min
Risotto bianco z zielonym groszkiem
25min
Risotto z zielonym groszkiem i boczkiem
35min
Risotto z boczkiem i cukinią
40min
Risotto z cukinii
45 min
Risotto z cukinią i serem feta
30 min
Risotto ze świeżymi pomidorami
30 min
Risotto szparagowe
20min
Risotto z kurczakiem i cukinią
50min
Risotto z parmezanem
30 min
Risotto z grzybami
1h 5 min