Ryż śródziemnomorski

Ryż śródziemnomorski

3.0 59 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 50 min
6 porcji

Składniki

  • 4 ząbki czosnku
  • 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 50 g soku pomarańczowego
  • 500 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 kostki kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • szafran do smaku (od kilku do kilkanastu pręcików)
  • 1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniaz nasiennych
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 100 g zielonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 100 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 200 g pomidorów, dojrzałych obranych, pokrojonych na kawałki
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej lub rozmrożonej
  • 100 g serc karczochów, w oleju odsączonych z zalewy, pokrojonych na kawałki
  • 100 g różyczek kalafiora
  • 50 g zielonego groszku, świeżego
    50 g zielonego groszku, mrożonego
  • 100 g cukinii pokrojonej w grube słupki
  • 100 g pieczarek pokrojonych w plastry
  • 350 g ryżu długoziarnistego

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 329.6 kcal / 1378.8 kJ
Białko 7.6 g
Tłuszcz 7.6 g
Węglowodany 58.7 g
Błonnik 4.5 g
Tłuszcz nasycony 1.1 g
Sód 36.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...