Zupa krem z soczewicy z kurkumą

Zupa krem z soczewicy z kurkumą

2.6 99 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 40 min
6 porcji

Składniki

  • 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 100 g ryżu
  • 200 g czerwonej soczewicy, suszonej
  • 1200 g wody wrzącej
  • ¼ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • ¼ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ¼ łyżeczki kolendry, mielonej
  • 1 - 2 łyżeczki kurkumy, mielonej
  • 1 - 2 łyżeczki soli
  • ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • sok z cytryny świeżo wyciśnięty, do podania
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście drobno posiekana, do podania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 218 kcal / 912.1 kJ
Białko 9.6 g
Tłuszcz 3.9 g
Węglowodany 36.9 g
Błonnik 4.2 g
Tłuszcz nasycony 0.6 g
Sód 592.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...