Zupa krem z soczewicy z kurkumą
TM6 TM5

Zupa krem z soczewicy z kurkumą

2.6 (93 oceny)

Składniki

  • 100 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 100 g ryżu
  • 200 g czerwonej soczewicy, suszonej
  • 1200 g wody, wrzącej
  • ¼ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • ¼ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ¼ łyżeczki kolendry, mielonej
  • 1 - 2 łyżeczki kurkumy, mielonej
  • 1 - 2 łyżeczki soli
  • ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • sok z cytryny, świeżo wyciśnięty, do podania
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście, drobno posiekana, do podania

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
912.1 kJ / 218 kcal
Białko
9.6 g
Węglowodany
36.9 g
Tłuszcz
3.9 g
Tłuszcz nasycony
0.6 g
Błonnik
4.2 g
Sód
592.8 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy