Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 20 g oliwy z oliwek
- 100 g ryżu
- 200 g czerwonej soczewicy, suszonej
- 1200 g wody, wrzącej
- ¼ łyżeczki cynamonu, mielonego
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- ¼ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ¼ łyżeczki kolendry, mielonej
- 1 - 2 łyżeczki kurkumy, mielonej
- 1 - 2 łyżeczki soli
- ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- sok z cytryny, świeżo wyciśnięty, do podania
- natka pietruszki, świeża, tylko liście, drobno posiekana, do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 912.1 kJ / 218 kcal
- Białko
- 9.6 g
- Węglowodany
- 36.9 g
- Tłuszcz
- 3.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.6 g
- Błonnik
- 4.2 g
- Sód
- 592.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy
35 Min
Zupa krem z selera z jabłkiem
55 Min
Zupa krem z ciecierzycy
30 min
Krem z zielonej soczewicy z jajkiem przepiórczym
45 Min
Zupa kminkowa Bogdana Kwarciaka
25 Min
Zupa krem z brukselki z soczewicą
40 Min
Zupa krem z kaszy jaglanej i kukurydzy
40 Min
Zupa szpinakowa z imbirem
30 min
Zupa krem z czerwonej soczewicy
25 Min
Zupa z ciecierzycy (Revithia)
9h 25min
Zupa selerowa aksamitna
25 Min
Zupa krem z pieczonego bakłażana i czosnku
1h 40min