
Wersje kompatybilne
Dorsz w panierce z pietruszki na soczewicy z warzywami
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 - 550 g filetów z dorsza, bez skóry pokrojonych na 4 cm kawałki
- ½ łyżeczki sól ilość do przyprawienia ryby
- pieprz czarny, mielony ilość do przyprawienia ryby
- 300 g zielonej soczewicy, suszonej opłukanej
- 750 g wody
- 60 g migdałów, w płatkach
- 25 g natki pietruszki, świeżej tylko liście (1 duży pęczek)
- 10 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
- 70 g masła
- 60 g marchewki pokrojonej na 3 cm kawałki
- 80 g cebuli pokrojonej na kawałki
- 75 g pora pokrojonego w plastry
- 85 g selera naciowego pokrojonego na 3 cm kawałki
- 1 ząbek czosnku
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostkę bulionu warzywnego (na 0,5 l) bezglutenową - 1 gałązka tymianku, świeżego
- 1 gałązka rozmarynu, świeżego
- 2 liście laurowe, suszone
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 412.7 kcal / 1726.6 kJ
- Białko
- 30.8 g
- Tłuszcz
- 15.8 g
- Węglowodany
- 39.2 g
- Błonnik
- 8 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.6 g
- Sód
- 274.5 mg