Dorsz w panierce z pietruszki na soczewicy z warzywami
TM6 TM5

Dorsz w panierce z pietruszki na soczewicy z warzywami

3.9 ( 38 ocen )

Składniki

  • 500 - 550 g filetów z dorsza, bez skóry pokrojonych na 4 cm kawałki
  • ½ łyżeczki sól ilość do przyprawienia ryby
  • pieprz czarny, mielony ilość do przyprawienia ryby
  • 300 g zielonej soczewicy, suszonej opłukanej
  • 750 g wody
  • 60 g migdałów, w płatkach
  • 25 g natki pietruszki, świeżej tylko liście (1 duży pęczek)
  • 10 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
  • 70 g masła
  • 60 g marchewki pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 80 g cebuli pokrojonej na kawałki
  • 75 g pora pokrojonego w plastry
  • 85 g selera naciowego pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostkę bulionu warzywnego (na 0,5 l) bezglutenową
  • 1 gałązka tymianku, świeżego
  • 1 gałązka rozmarynu, świeżego
  • 2 liście laurowe, suszone

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
412.7 kcal / 1726.6 kJ
Białko
30.8 g
Tłuszcz
15.8 g
Węglowodany
39.2 g
Błonnik
8 g
Tłuszcz nasycony
6.6 g
Sód
274.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy