Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 40 g sera parmezan, pokrojonego na kawałki
- 50 g bułki, czerstwej
- 240 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 200 g bakłażana, pokrojonego w 5 mm plastry
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 2 łyżki czerwonego octu winnego (opcjonalnie)
- 150 - 200 g białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
- 1 łyżeczka soli
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 150 g wody
- 400 g mięsa wołowego gulaszowego, ugotowanego, pokrojonego w 1 cm paski
- 300 g cukinii, pokrojonej w 1 cm plastry
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego, do posypania zapiekanki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1292 kJ / 308 kcal
- Białko
- 28.8 g
- Węglowodany
- 18.4 g
- Tłuszcz
- 12.5 g
- Błonnik
- 4.7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Gulasz wołowy w ciemnym piwie
1 Std. 40 Min
Potrawka z ziemniaków i żeberek
1h 55min
Wiosenny gulasz z jagnięciny
1 Std. 20 Min
Pilaw z porem i indykiem
30 Min
Knelki z piersi kurczaka
1 Std. 20 Min
Gulasz poleszucki
1 Std. 15 Min
Polędwica wołowa z warzywami
1h 50min
Ziołowy kurczak Aleksandry Miotk
1 Std. 10 Min
Kurczak w winie
1h 50min
Gulasz z sarniny z czekoladą
9 Std. 30 Min
Kurczak w za'atarze z zieloną soczewicą
2 Std.
Żeberka wieprzowe z meksykańską salsą pomidorową
50 Min