![Makaron po liguryjsku Makaron po liguryjsku](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/C47E2C1C-99AB-4B44-9113-9E8F7442469E/Derivates/025cc7bad31355734b71806f5e43bc53a1b4e788.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pesto
- 200 g oliwy z oliwek
- 5 ząbków czosnku
- 10 g bazylii, świeżej, tylko liście (ok. 1 pęczek)
- 150 g sera parmezan, pokrojonego na kawałki
- 50 g orzeszków piniowych
- 1 łyżeczka soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Makaron
- 1200 g wody
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oleju
-
300
g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej, lekko rozmrożonej, pokrojonej na ok. 4 cm kawałki
lub 300 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej, pokrojonej na ok. 4 cm kawałki - 300 g makaronu, suchego, typu penne rigate
- 300 g ziemniaków, pokrojonych w cienkie plastery
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 4528.5 kJ / 1081.8 kcal
- Białko
- 29 g
- Węglowodany
- 82 g
- Tłuszcz
- 71.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 15.8 g
- Błonnik
- 6.2 g
- Sód
- 1438.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pasta à la Norma
50 Min
Farfalle z pomidorami i karmelizowanym fenkułem
55min
Sardyńska zapiekanka ziemniaczana
1 Std. 20 Min
Wege Tex-Mex z brązowym ryżem
1 Std. 10 Min
Fasolotto z kalafiorem
13 Std. 55 Min
Ryż po indonezyjsku (Nasi goreng)
1 Std. 20 Min
Ryż śródziemnomorski
50 Min
Gnocchi w sosie pomidorowym
30min
Makaron penne zapiekany z purée kalafiorowym
1 Std. 20 Min
Peruwiańskie quinotto
35 Min
Makaronowe muszle z pomidorami i bakłażanem
55min
Marokański kuskus z warzywami
50 Min