![Vitello tonnato - mięso na zimno z sosem z tuńczyka Vitello tonnato - mięso na zimno z sosem z tuńczyka](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/42739488-2404-4689-B7A4-53F6F754AA8C/Derivates/998F8A00-7AE2-40B8-ADF1-A34A223309E8.jpg)
Wersje kompatybilne
Vitello tonnato - mięso na zimno z sosem z tuńczyka
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 800 - 1000 g cielęciny (rumsztyk), w jednym kawałku
- 1 ząbek czosnku, przekrojony na pół
- sól, do przyprawienia mięsa
- pieprz czarny, mielony, do przyprawienia mięsa
- 1000 g wody
Sos z tuńczyka
- 300 g oleju słonecznikowego
- 1 puszka tuńczyka, w oleju, (waga ryby 130 g), odsączonego z zalewy
- 15 g kaparów, konserwowych, odsączonych z zalewy
- 5 filetów z anchois, w oleju, odsączonych z zalewy
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 25 g soku z cytryny
- 1 - 2 szczypty soli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2748.7 kJ / 657 kcal
- Białko
- 35.7 g
- Węglowodany
- 0.7 g
- Tłuszcz
- 56.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.4 g
- Błonnik
- 0.1 g
- Sód
- 424.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Szaszłyki z miecznika z sosem teriyaki
40 min
Ossobuco po mediolańsku
1 Std. 10 Min
Pieczony rostbef z purée z suszonymi pomidorami i sosem z czerwonego wina
14 godz. 30 min
Łosoś marynowany w burakach (Gravlax)
48 Std.
Kawowy crème brûlée
2 godz. 45 min
Tatar z tuńczyka z kremem awokado
20 min
Pasta baba ganoush z kminem rzymskim
1 godz. 40 min
Pâté z wędzonego pstrąga
1 godz. 20 min
Pasztet z kaczki z żurawiną
2h 15min
Tapenada
5min
Salmorejo - chłodnik z Andaluzji
1 godz. 5 min
Gazpacho - hiszpański chłodnik
1 godz. 15 min