Wersje kompatybilne
Vitello tonnato - mięso na zimno z sosem z tuńczyka
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 800 - 1000 g cielęciny (rumsztyk), w jednym kawałku
- 1 ząbek czosnku, przekrojony na pół
- sól, do przyprawienia mięsa
- pieprz czarny, mielony, do przyprawienia mięsa
- 1000 g wody
Sos z tuńczyka
- 300 g oleju słonecznikowego
- 1 puszka tuńczyka, w oleju, (waga ryby 130 g), odsączonego z zalewy
- 15 g kaparów, konserwowych, odsączonych z zalewy
- 5 filetów z anchois, w oleju, odsączonych z zalewy
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 25 g soku z cytryny
- 1 - 2 szczypty soli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2748.7 kJ / 657 kcal
- Białko
- 35.7 g
- Węglowodany
- 0.7 g
- Tłuszcz
- 56.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.4 g
- Błonnik
- 0.1 g
- Sód
- 424.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Gazpacho - hiszpański chłodnik
1h 15min
Sałatka z ośmiornicą (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
8 godz.
Sos z czerwonego wina
40min
Małże w mleku kokosowym i curry
1 Std. 10 Min
Cielęcina (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z chipsami z jabłek i ziemniaków
5h 10min
Łosoś marynowany w burakach (Gravlax)
48 Std.
Tatar z tuńczyka z kremem awokado
20min
Zupa bouillabaisse z sosem rouille
1 Std. 10 Min
Pâté z kurzych wątróbek
3 Std. 30 Min
Ravioli z krewetkami
1 Std. 40 Min
Risotto z owocami morza
1h 5min
Pâté z wątróbek drobiowych z pistacjami
1 Std. 40 Min