Wersje kompatybilne
Vitello tonnato - mięso na zimno z sosem z tuńczyka
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 800 - 1000 g cielęciny (rumsztyk), w jednym kawałku
- 1 ząbek czosnku, przekrojony na pół
- sól, do przyprawienia mięsa
- pieprz czarny, mielony, do przyprawienia mięsa
- 1000 g wody
Sos z tuńczyka
- 300 g oleju słonecznikowego
- 1 puszka tuńczyka, w oleju, (waga ryby 130 g), odsączonego z zalewy
- 15 g kaparów, konserwowych, odsączonych z zalewy
- 5 filetów z anchois, w oleju, odsączonych z zalewy
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 25 g soku z cytryny
- 1 - 2 szczypty soli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2748.7 kJ / 657 kcal
- Białko
- 35.7 g
- Węglowodany
- 0.7 g
- Tłuszcz
- 56.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.4 g
- Błonnik
- 0.1 g
- Sód
- 424.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pâté z kurzych wątróbek
3 Std. 30 Min
Pesto z zielonego groszku i mięty z ricottą
10 min
Masło z gorgonzolą i pieczonym czosnkiem
1 Std. 10 Min
Serniczki pistacjowe z mango
2h 30min
Polędwica z tuńczyka w nori
1h
Pâté z wędzonego pstrąga
1h 20min
Pesto z bazylii
10 min
Piersi z kaczki w sosie pomarańczowo-imbirowym z purée ziemniaczanym i fasolką szparagową
1 Std. 10 Min
Ossobuco po mediolańsku
1 Std. 10 Min
Pâté z wątróbek drobiowych z pistacjami
1h 40 min
Chutney z mango
40 Min
Sos berneński
15 min