Vitello tonnato - mięso na zimno z sosem z tuńczyka
TM6 TM5

Vitello tonnato - mięso na zimno z sosem z tuńczyka

4.8 (25 ocen)

Składniki

  • 800 - 1000 g cielęciny (rumsztyk), w jednym kawałku
  • 1 ząbek czosnku, przekrojony na pół
  • sól, do przyprawienia mięsa
  • pieprz czarny, mielony, do przyprawienia mięsa
  • 1000 g wody

Sos z tuńczyka

  • 300 g oleju słonecznikowego
  • 1 puszka tuńczyka, w oleju, (waga ryby 130 g), odsączonego z zalewy
  • 15 g kaparów, konserwowych, odsączonych z zalewy
  • 5 filetów z anchois, w oleju, odsączonych z zalewy
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 25 g soku z cytryny
  • 1 - 2 szczypty soli

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2748.7 kJ / 657 kcal
Białko
35.7 g
Węglowodany
0.7 g
Tłuszcz
56.8 g
Tłuszcz nasycony
8.4 g
Błonnik
0.1 g
Sód
424.4 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy