
Urządzenia i Akcesoria
Hummus paprykowy, domowe krakersy i napój jabłkowo-pomarańczowy
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz.
3 porcje
Składniki
Domowe krakersy
-
100 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
200 g mąki pszennej
-
30 g wody
-
1 łyżeczka soli
-
¾ - 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
-
¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
½ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego (opcjonalnie)
-
czarnuszka do posypania krakersów
-
ziarna sezamu, białego do posypania krakersów
-
sól morska, gruboziarnista do posypania krakersów
Hummus paprykowy
-
1 - 2 ząbki czosnku
-
½ papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
200 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
-
400 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
-
35 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
30 g pasty tahini
-
2 - 3 łyżki oliwy z oliwek do polania hummusu
-
½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
-
¾ łyżeczki soli
-
1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
Napój jabłkowo-pomarańczowy
-
400 g jabłek bez gniazd nasiennych, obranych, pokrojonych w ćwiartki
-
340 g pomarańczy bez białych błonek, pokrojonych w ćwiartki
-
30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
20 g miodu (opcjonalnie)
-
500 - 600 g wody mineralnej, niegazowanej
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
1144.6 kcal /
4792.1 kJ
Białko
28 g
Tłuszcz
62.2 g
Węglowodany
136.7 g
Błonnik
18.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

POMYSŁ NA LUNCH
12 Przepisów
Polska
Polska