Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 60 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
Ciasto
- 250 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 150 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- ½ łyżeczki soli
- 1 jajko
Nadzienie
- 300 g gruszek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych wzdłuż w cienkie plastry
- 100 g sera rokpol, pokrojonego w plastry
- 30 g żurawiny, suszonej
- 3 jajka
- 180 g śmietany, 18% tłuszczu
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ łyżeczki chili, mielonego
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1761 kJ / 420 kcal
- Białko
- 8.8 g
- Węglowodany
- 33.8 g
- Tłuszcz
- 29.1 g
Alternatywne przepisy
Quiche z burakami i oscypkiem na razowym spodzie z czarnuszką
2 Std. 20 Min
Tarta z botwinką i serem feta
1h 45min
Tarta orkiszowa z serem feta i burakami
3 Std.
Tarta podhalańska - trzy sery Dominiki Zięder
1 Std. 30 Min
Tarta prowansalska
1 Std. 15 Min
Focaccia z figami i rozmarynem
2h
Quiche z pomidorkami koktajlowymi
1h 45min
Tarta z kozim serem i pieczonymi burakami
2 Std. 30 Min
Tarta z serem pleśniowym
1h 35 min
Tarta z kurkami, porem i serem camembert
1 Std.
Tarta z brokułem i łososiem
1h 35 min
Tarta z dynią
1h 40min