![Gulasz z soczewicą Gulasz z soczewicą](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/e7dbae80-0835-4308-82dd-a8397cc9ab7a/Derivates/f19dc8b1-330d-4615-ab5f-0e4402713557.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 40 g cebuli, przekrojonej na pół
- 350 g zielonej soczewicy, suszonej, namoczonej w wodzie min. 2 godz. przed gotowaniem i odsączonej
- 100 - 120 g zielonej papryki, pokrojonej na kawałki
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 20 g oliwy z oliwek
- 1 ½ łyżeczki soli
- 1 główka czosnku, umyta i nieobrana
- 1 liść laurowy, suszony
- 100 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w 5 mm plastry
- 100 g boczku parzonego, wędzonego, pokrojonego w 1 cm kostkę
- 700 g wody
- 1 - 2 szczypty pieprzu cayenne, mielonego, do smaku
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1730.8 kJ / 414 kcal
- Białko
- 21.6 g
- Węglowodany
- 45.2 g
- Tłuszcz
- 17.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.2 g
- Błonnik
- 7.9 g
- Sód
- 931.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Toskańska zupa fasolowa
50min
Fasola adzuki po prowansalsku
13 godz.
Kociołek jaglany z warzywami i kiełbaskami sojowymi
14 Std.
Dal makhani
13h 20min
Ragout z soczewicą i burakami
2h 10min
Gulasz warzywny z dorszem i pastą tahini
50min
Kolorowa zapiekanka z soczewicą
1h 30min
Wegetariańskie curry ziemniaczane z kalafiorem (aloo gobi)
1 Std. 10 Min
Gulasz drobiowy z czerwoną fasolą i batatami
50min
Curry z soczewicą (dal)
40 Min
Curry z soczewicy z kurczakiem
8 godz. 35 min
Dal z soczewicy z mlekiem kokosowym
45 Min