Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Bulion
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 230 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 1200 g wody
- ½ łyżki ziaren pieprzu czarnego
- 2 liście laurowe, suszone
-
2
gałązki tymianku, świeżego
lub ½ łyżeczki tymianku, suszonego
Risotto grzybowe
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 40 g oliwy z oliwek
- 50 g borowików, suszonych, uprzednio namoczonych w gorącej wodzie przez 30 min, odciśniętych z nadmiaru płynu (płyn zachować)
- 350 g ryżu do risotto (np. arborio)
- 10 g płatków drożdżowych (opcjonalnie)
- 1 ½ łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2139 kJ / 511 kcal
- Białko
- 15.9 g
- Węglowodany
- 70.7 g
- Tłuszcz
- 20.1 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Risotto z kurkami
35min
Risotto ze szpinakiem i z suszonymi pomidorami
45 Min
Wegetariański gulasz z kapustą włoską, fasolą i pęczakiem
50min
Makaron ze szparagami w sosie serowym
45 Min
Makaron z krewetkami i porem
30min
Makaron ze szparagami i zielonym groszkiem
20 Min
Ryż śródziemnomorski
50min
Risotto z grzybami
1h 5 min
Marokański kuskus z warzywami
50min
Risotto z borowikami
35min
Makaron z brokułem w sosie z gorgonzoli
45 Min
Risotto z krewetkami
45 Min