Urządzenia i Akcesoria
Gulasz z fasoli czarne oczko i kalmarów
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 5 godz. 15 min
8 porcji
Składniki
-
120 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
-
1 ząbek czosnku
-
40 g oliwy z oliwek
-
500 g pomidorów, z puszki500 g pomidorów, bez skóry pokrojonych na kawałki
-
15 g przecieru pomidorowego, z puszki
-
370 g warzyw, mieszanych (np. marchewka, por, seler naciowy), pokrojonych w 1 cm plastry
-
1 łyżka papryki słodkiej, mielonej
-
1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do przyprawienia kalmarów
-
1 szczypta pieprzu, świeżo mielonego plus dodatkowa ilość do przyprawienia kalmarów
-
350 g zielonej soczewicy, suszonej, opłukanej, odsączonej350 g fasoli czarne oczko, suszonej namoczonej przez 4 godz. (patrz wskazówka)
-
350 g wody
-
1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l)1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
1000 g krążków kalmara, surowych, świeżych lub mrożonych, uprzednio rozmrożonych1000 g kalmarów, całych, małych oczyszczonych, świeżych lub mrożonych, uprzednio rozmrożonych
-
pieprz czarny, świeżo mielony ilość do przyprawienia kalmarów
-
20 g sok z cytryny, świeżo wyciśnięty (opcjonalnie)
-
kolendra, świeża (opcjonalnie) posiekana
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
32 g
Kalorie
1339 kJ /
320 kcal
Tłuszcz
9 g
Błonnik
11.5 g
Węglowodany
22 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Wegetariańskie chili
1 Std. 5 Min
Curry z warzywami
1 Std. 25 Min
Gulasz z ryb i owoców morza
45 Min
Egejska zupa warzywna
50 Min
Kalmary w pikantnym sosie imbirowym
40 Min
Szaszłyki z miecznika z sosem teriyaki
40 Min
Gulasz sojowy z knedlami
1 Std.
Gaskońska zupa garbure z tofu
50 Min
Gulasz z soczewicą
2 Std. 50 Min
Krewetki z cebulą dymką
20 Min
Azjatycka zupa warzywna z tofu
1 Std. 30 Min
Barszcz wegetariański
1 Std. 10 Min