Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 120 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 1 ząbek czosnku
- 40 g oliwy z oliwek extra virgin
- 500 g pomidorów bez skóry, z puszki, pokrojonych na kawałki
- 15 g przecieru pomidorowego z puszki
- 370 g warzyw, mieszanych (np. marchewka, por, seler naciowy), pokrojonych w 1 cm plastry
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do przyprawienia kalmarów
- 1 szczypta pieprzu, świeżo zmielonego, plus dodatkowa ilość do przyprawienia kalmarów
- 350 g fasoli czarne oczko, suszonej, namoczonej przez 4 godz. (patrz wskazówka)
- 350 g wody
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego wykonanego w TM
- 1000 g kalmarów, całych, małych, oczyszczonych, świeżych lub mrożonych, uprzednio rozmrożonych
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
- kolendra, świeża, posiekana (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1339 kJ / 320 kcal
- Białko
- 32 g
- Węglowodany
- 22 g
- Tłuszcz
- 9 g
- Błonnik
- 11.5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Gulasz z ryb i owoców morza
45min
Fasolotto z kalafiorem
13h 55min
Gulasz z soczewicą
2h 50min
Pstrąg marynowany
25 Std. 35 Min
Burger grzybowo-jaglany
2h 30min
Kwaśne curry rybne (Fish ambul thiyal)
1h
Ryż z owocami morza
1h 15min
Crumble po indyjsku
1h 20min
Soczewica w sosie curry z dynią na parze
1h 15min
Burger rybny z krewetkami
40min
Gulasz z zielonej soczewicy
55min
Chow mein z krewetkami
1h