Kurczak w za'atarze z zieloną soczewicą
TM6 TM5

Kurczak w za'atarze z zieloną soczewicą

3.3 (18 ocen)

Składniki

  • 300 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w 2 cm paski
  • 15 g ziaren sezamu, białego
  • 2 łyżki sumaku
  • 1 łyżka oregano, suszonego
  • ½ - 1 łyżka tymianku, suszonego
  • 1 - 1 ½ łyżeczki soli
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 150 g zielonej soczewicy, suszonej
  • 150 g ryżu długoziarnistego
  • 100 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 500 g wody
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 1 łyżeczka kolendry, mielonej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • kolendra, świeża, tylko liście, do posypania

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
4143.1 kJ / 990.2 kcal
Białko
60.7 g
Węglowodany
120.3 g
Tłuszcz
30.3 g
Tłuszcz nasycony
4.8 g
Błonnik
14 g
Sód
1547.6 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy