![Kurczak w za'atarze z zieloną soczewicą Kurczak w za'atarze z zieloną soczewicą](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/F0694939-02A2-4A7C-8BF4-2CA91A6F0CEB/Derivates/748590C3-EA82-4178-902C-225682E6B7C4.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w 2 cm paski
- 15 g ziaren sezamu, białego
- 2 łyżki sumaku
- 1 łyżka oregano, suszonego
- ½ - 1 łyżka tymianku, suszonego
- 1 - 1 ½ łyżeczki soli
- 40 g oliwy z oliwek
- 150 g zielonej soczewicy, suszonej
- 150 g ryżu długoziarnistego
- 100 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 500 g wody
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ łyżeczki cynamonu, mielonego
- 1 łyżeczka kolendry, mielonej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- kolendra, świeża, tylko liście, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 4143.1 kJ / 990.2 kcal
- Białko
- 60.7 g
- Węglowodany
- 120.3 g
- Tłuszcz
- 30.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.8 g
- Błonnik
- 14 g
- Sód
- 1547.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wieprzowina w sosie z czarnej fasoli
30 Min
Massaman curry z kurczakiem
1 Std. 40 Min
Gulasz warzywny z dorszem i pastą tahini
50 Min
Kotlety imbirowe z kurczaka
30 Min
Pierożki shaomai
2 Std.
Curry z wołowiną
45 Min
Tajskie kotlety rybne
1h 15min
Gulasz drobiowy z czerwoną fasolą i batatami
50 Min
Tajskie pulpeciki z ryżem
45 Min
Indyjski kurczak w jogurcie
1 Std.
Kurczak tikka masala z cytrynowym ryżem
4h 30min
Curry z soczewicy z kurczakiem
8h 35 min