Kurczak w za'atarze z zieloną soczewicą

Kurczak w za'atarze z zieloną soczewicą

3.3 20 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 2 godz.
2 porcje

Składniki

  • 300 g filetów z piersi kurczaka pokrojonych w 2 cm paski
  • 15 g ziaren sezamu, białego
  • 2 łyżki sumaku
  • 1 łyżka oregano, suszonego
  • ½ - 1 łyżka tymianku, suszonego
  • 1 - 1 ½ łyżeczki soli
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 150 g zielonej soczewicy, suszonej
  • 150 g ryżu długoziarnistego
  • 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 500 g wody
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 1 łyżeczka kolendry, mielonej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • kolendra, świeża tylko liście, do posypania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 990.2 kcal / 4143.1 kJ
Białko 60.7 g
Tłuszcz 30.3 g
Węglowodany 120.3 g
Błonnik 14 g
Tłuszcz nasycony 4.8 g
Sód 1547.6 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...