![Bakłażany nadziewane kaszą kuskus Bakłażany nadziewane kaszą kuskus](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/EE28533A-5EAD-4040-A982-D614B4694723/Derivates/CF0C83EC-7E35-43A0-A7D7-5AD76D724558.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g wody, gorącej
- 100 g kaszy kuskus
- 50 g migdałów, ze skórką
- 2 - 3 bakłażany (łącznie ok. 600 g)
- 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do przyprawienia bakłażana
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do przyprawienia bakłażana
- oliwa z oliwek, do natłuszczenia skóry bakłażana i naczynia żaroodpornego (ok. 1 łyżeczki)
- 80 g cebuli dymki, przekrojonej na pół
- ½ pęczka natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 50 g suszonych pomidorów, w oleju, odsączonych z zalewy
- 50 g moreli suszonych, bez pestek
- 1 jajko
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1355.9 kJ / 324.1 kcal
- Białko
- 12.8 g
- Węglowodany
- 55.6 g
- Tłuszcz
- 8.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.9 g
- Błonnik
- 14.5 g
- Sód
- 646.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Gołąbki z kaszą jaglaną i sosem grzybowym
1h 40min
Warzywna zapiekanka z kaszą bulgur
1 Std. 35 Min
Zapiekanka z soczewicy
1 Std. 20 Min
Brokuły i kalafior z owsianą kruszonką
1 Std.
Bataty faszerowane jajkiem z sałatką ze szpinaku
1 Std. 20 Min
Sałatka mocy z quinoa, awokado i szpinakiem
1 Std.
Papryki faszerowane komosą ryżową z ziołami
30min
Gratin z czerwoną soczewicą, bakłażanem i cukinią
1 Std. 10 Min
Dorsz w panierce z pietruszki na soczewicy z warzywami
1 Std. 10 Min
Kuskus z warzywami
40 Min
Kotlety brokułowe z salsą rzodkiewkową (wegańskie)
1 Std. 10 Min
Brokuł z ciecierzycą w sosie orzechowym
1 Std.