Bakłażany nadziewane kaszą kuskus
TM6 TM5

Bakłażany nadziewane kaszą kuskus

3.8 (85 ocen)

Składniki

  • 250 g wody, gorącej
  • 100 g kaszy kuskus
  • 50 g migdałów, ze skórką
  • 2 - 3 bakłażany (łącznie ok. 600 g)
  • 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do przyprawienia bakłażana
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do przyprawienia bakłażana
  • oliwa z oliwek, do natłuszczenia skóry bakłażana i naczynia żaroodpornego (ok. 1 łyżeczki)
  • 80 g cebuli dymki, przekrojonej na pół
  • ½ pęczka natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 50 g suszonych pomidorów, w oleju, odsączonych z zalewy
  • 50 g moreli suszonych, bez pestek
  • 1 jajko

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1355.9 kJ / 324.1 kcal
Białko
12.8 g
Węglowodany
55.6 g
Tłuszcz
8.6 g
Tłuszcz nasycony
0.9 g
Błonnik
14.5 g
Sód
646.6 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy