Ryż z ananasem i łososiem na ostro

Ryż z ananasem i łososiem na ostro

3.8 64 oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
4 porcje

Składniki

Marynata do łososia
  • filetów z łososia, świeżych bez skóry, pokrojonych w 3 cm kostkę
    220 g
  • sosu sojowego jasnego
    2 łyżki
  • miodu wielokwiatowego, płynnego
    1 łyżka
  • korzeń imbiru, świeży obrany (ok. 5 cm kawałek), pokrojony w 1 mm plasterki, do ułożenia na wierzchu łososia
  • ryżu basmati
    150 g
  • soli
    ¾ łyżeczki
Sambal oelek
  • papryczek chili, świeżych bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
    40 g
  • oliwy z oliwek
    15 g
  • wody
    20 g
  • soku z limonki świeżo wyciśniętego
    15 g
  • papryki słodkiej, mielonej
    ¼ łyżeczki
Dodatki
  • cebuli szalotki przekrojonej na pół
    20 g
  • ząbek czosnku
    1
  • marchewki pokrojonej na kawałki
    100 g
  • masła
    25 g
  • ananasa, świeżego pokrojonego w 1 cm kostkę
    150 g
  • wody
    600 g
  • sok z limonki, świeżo wyciśnięty do skropienia ryżu (opcjonalnie)

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 448 kcal / 1879 kJ
Białko 20.9 g
Tłuszcz 21.4 g
Węglowodany 46.4 g
Błonnik 3.3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...