Ryż z ananasem i łososiem na ostro

Ryż z ananasem i łososiem na ostro

3.8 64 oceny
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
4 porcje

Składniki

Marynata do łososia
  • 220 g filetów z łososia, świeżych bez skóry, pokrojonych w 3 cm kostkę
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego, płynnego
  • korzeń imbiru, świeży obrany (ok. 5 cm kawałek), pokrojony w 1 mm plasterki, do ułożenia na wierzchu łososia
  • 150 g ryżu basmati
  • ¾ łyżeczki soli
Sambal oelek
  • 40 g papryczek chili, świeżych bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 20 g wody
  • 15 g soku z limonki świeżo wyciśniętego
  • ¼ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
Dodatki
  • 20 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 25 g masła
  • 150 g ananasa, świeżego pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 600 g wody
  • sok z limonki, świeżo wyciśnięty do skropienia ryżu (opcjonalnie)

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Białko 20.9 g
Kalorie 1879 kJ / 448 kcal
Tłuszcz 21.4 g
Błonnik 3.3 g
Węglowodany 46.4 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...