Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g makaronu suchego, typu conchiglie (muszle)
- 400 g bakłażanów, pokrojonych w 1-2 cm kostkę
- 4 łyżeczki soli
- 40 liści bazylii, świeżych
- 10 g korzenia imbiru, świeżego, przekrojonego na pół
- 3 ząbki czosnku
- 40 g oliwy z oliwek
- 100 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej z zalewy
-
270
g pomidorów, dojrzałych, obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
lub 270 g krojonych pomidorów, z puszki, odsączonych z zalewy - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- woda, osolona, do ugotowania makaronu
- 1 - 2 łyżeczki skórki z pomarańczy, otartej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1635 kJ / 391 kcal
- Białko
- 11.8 g
- Węglowodany
- 60.7 g
- Tłuszcz
- 11.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.6 g
- Błonnik
- 7.5 g
- Sód
- 2405.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ratatouille
40 Min
Bakłażan zapiekany z parmezanem i mozzarellą
1h
Ratatouille z bobem
1h
Gratin z czerwoną soczewicą, bakłażanem i cukinią
1 Std. 10 Min
Lasagne z bakłażanem i ricottą na parze
1h 25min
Lasagne z topinamburem
1h 20min
Pomidory faszerowane grzybami i orzechami
1h 5min
Kolorowa zapiekanka z soczewicą
1 Std. 30 Min
Ryż śródziemnomorski
50min
Crostini z kremem z bakłażana i mozzarellą
1h
Ragout z soczewicą i burakami
2 godz. 10 min
Gnocchi w sosie pomidorowym
30min