Makaronowe muszle z pomidorami i bakłażanem

Makaronowe muszle z pomidorami i bakłażanem

4.0 55 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 55 min
4 porcje

Składniki

  • 250 g makaronu suchego, typu conchiglie (muszle)
  • 400 g bakłażanów pokrojonych w 1-2 cm kostkę
  • 4 łyżeczki soli
  • 40 liści bazylii, świeżych
  • 10 g korzenia imbiru, świeżego przekrojonego na pół
  • 3 ząbki czosnku
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 100 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
  • 270 g pomidorów, dojrzałych obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
    270 g krojonych pomidorów, z puszki, odsączonych z zalewy
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • woda osolona, do ugotowania makaronu
  • 1 - 2 łyżeczki skórki z pomarańczy otartej

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 391 kcal / 1635 kJ
Białko 11.8 g
Tłuszcz 11.9 g
Węglowodany 60.7 g
Błonnik 7.5 g
Tłuszcz nasycony 1.6 g
Sód 2405.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...