Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g zielonych szparagów, pokrojonych na 3 cm kawałki
- 200 g pieczarek, umytych, pokrojonych w plastry
- 50 g sosu sojowego, plus dodatkowa ilość do przyprawienia warzyw
- 200 g ryżu brązowego, długoziarnistego
- 1000 g wody
- 1 łyżeczka soli
-
20
g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
lub 20 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego - 15 g miodu
- 30 g oliwy z oliwek
- 20 g ziaren sezamu, białego, do dekoracji
- 30 g słonecznika łuskanego, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 724 kJ / 172 kcal
- Białko
- 5.1 g
- Węglowodany
- 25 g
- Tłuszcz
- 7.6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kaszotto z grzybami
40 Min
Sałatka z czerwonej fasoli, brokułu i pestek dyni
40 Min
Sałatka na ciepło z komosy ryżowej, cukinii i marchewki (bez glutenu)
30min
Brokuł z ciecierzycą w sosie orzechowym
1 Std.
Sałatka z ciecierzycy
25min
Sałatka z łososiem, szparagami i młodymi ziemniakami
50 Min
Risotto z grzybami bez alergenów
1h 20min
Sałatka z młodych ziemniaków
50 Min
Sałatka z białych szparagów
3 Std.
Sałatka z quinoa z chrupiącymi warzywami
50 Min
Brokuły i kalafior z owsianą kruszonką
1 Std.
Sałatka z młodymi ziemniakami, szparagami i fetą
1 Std.