Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g zielonych szparagów, pokrojonych na 3 cm kawałki
- 200 g pieczarek, umytych, pokrojonych w plastry
- 50 g sosu sojowego, plus dodatkowa ilość do przyprawienia warzyw
- 200 g ryżu brązowego, długoziarnistego
- 1000 g wody
- 1 łyżeczka soli
-
20
g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
lub 20 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego - 15 g miodu
- 30 g oliwy z oliwek
- 20 g ziaren sezamu, białego, do dekoracji
- 30 g słonecznika łuskanego, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 724 kJ / 172 kcal
- Białko
- 5.1 g
- Węglowodany
- 25 g
- Tłuszcz
- 7.6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sałatka ryżowa z jajkami i tuńczykiem
1h
Brokuł z ciecierzycą w sosie orzechowym
1h
Sałatka z kaszą jaglaną, kalarepą i bobem
1h
Cytrynowy pęczak z fasolką szparagową, szpinakiem i suszonymi pomidorami
1 godz. 5 min
Papryki faszerowane komosą ryżową z ziołami
30min
Sałatka z kaszą jaglaną, kalarepą, szpinakiem i gorgonzolą
45min
Sałatka z komosy ryżowej z ziarnami słonecznika
40min
Sałatka z ciecierzycy
25 min
Sałatka z komosą ryżową, marchewką i cukinią
1h 35 min
Sałatka z kaszą pęczak i serem feta
1h 15 min
Sałatka z fasolką szparagową i serem feta
1h
Sałatka z łososia, quinoa z warzywami i serem feta
50min