Wersje kompatybilne
Dorsz w papilotach z sosem z kopru włoskiego i z zielonym groszkiem
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g strączków młodego, zielonego groszku
- 1 bulwa kopru włoskiego ( ok. 300 g), pokrojona na ok. 2 cm kawałki
- 50 g wermutu, białego, wytrawnego
- 25 g masła
- 80 - 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 400 g wody
- 2 filety z dorsza, bez skóry, (ok. 250 g każdy), przekrojone na pół
- 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
- 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego, do skropienia
- szczypiorek, świeży, drobno posiekany, do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1264 kJ / 302 kcal
- Białko
- 31 g
- Węglowodany
- 7 g
- Tłuszcz
- 15 g
Alternatywne przepisy
Dorsz na parze w pesto z risotto i salsą pomidorową
45 min
Łosoś w sosie z fenkułu z pomarańczą
1h 25 min
Filety z sandacza z polentą ze świeżej kukurydzy
1h 5 min
Stek z tuńczyka na parze z pikantnym dipem z pomidorów i soczewicy
40 min
Cielęcina w sosie z kolorowym pieprzem
30 min
Pstrągi na parze z kaszą bulgur, młodą marchewką i sosem balsamicznym
50 min
Dorsz gotowany w mleku z sosem porowym, marchewką i ryżem
30 min
Dorsz po tajsku z Varomy
1h 10 min
Sandacz w papilotach na parze z warzywami i sosem berneńskim
50 min
Pstrągi w papilotach z miętą i cukinią
40 min
Halibut na parze z warzywami, żółtą soczewicą i zielonym sosem
1h
Dorsz w sosie cytrynowym z musztardą i marchewką
50 min