Wersje kompatybilne
Dorsz w papilotach z sosem z kopru włoskiego i z zielonym groszkiem
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g strączków młodego, zielonego groszku
- 1 bulwa kopru włoskiego ( ok. 300 g), pokrojona na ok. 2 cm kawałki
- 50 g wermutu, białego, wytrawnego
- 25 g masła
- 80 - 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 400 g wody
- 2 filety z dorsza, bez skóry, (ok. 250 g każdy), przekrojone na pół
- 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
- 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego, do skropienia
- szczypiorek, świeży, drobno posiekany, do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1264 kJ / 302 kcal
- Białko
- 31 g
- Węglowodany
- 7 g
- Tłuszcz
- 15 g
Alternatywne przepisy
Łosoś na kremowym szpinaku
50 Min
Halibut na parze z warzywami, żółtą soczewicą i zielonym sosem
1 Std.
Balsamiczny łosoś z makaronem z cukinii
45 Min
Filety z dorsza z masłem cytrusowym
50 Min
Pulpety wołowe z czerwoną kapustą
45 Min
Łosoś w sosie imbirowym z orzechami nerkowca
30 Min
Dorsz w panierce z pietruszki na soczewicy z warzywami
1h 10 min
Polędwica wołowa w papilotach ze szpinakiem
45 Min
Łosoś w migdałowej panierce z tagliatelle ze szparagami
1h 5min
Cielęcina w sosie z kolorowym pieprzem
30 Min
Filety z sandacza z polentą ze świeżej kukurydzy
1h 5min
Łosoś z sosem z mango, fasolką szparagową i marchewką
1 Std.