Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g jarmużu, tylko liście, pokrojonego na kawałki, bez twardych części
- 1300 g wody
- 2 ¼ łyżeczki soli
- 10 g oleju
- 160 g makaronu, suchego (o czasie gotowania 8-10 min)
- 80 g mleka
- 75 g serka kremowego
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 szczypty cukru
- ½ - 1 łyżeczka czosnku, granulowanego
- 8 - 10 plastrów szynki szwarcwaldzkiej, pokrojonej w 0,5 cm paski
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2819 kJ / 673.3 kcal
- Białko
- 31.1 g
- Węglowodany
- 73.1 g
- Tłuszcz
- 30.5 g
- Błonnik
- 4.4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Farfalle z mozzarellą i oliwkami
30 min
Makaron z papryką i kozim serem
20 min
Tagliatelle ze szpinakiem
30 min
Penne z dynią i szynką
40 min
Zupa z ciecierzycy z jarmużem
50 min
Ratatouille z bobem
1 godz.
Dolnośląska zupa dziewięciozielna
30 min
Frittata z jarmużem i ziemniakami
1 godz. 10 min
Szpinakowe gryczotto z kurkami
30 min
Risotto z jarmużem
50 min
Spaghetti ze szpinakiem
30 min
Zapiekanka makaronowa z dynią i serem
1 godz.