Zupa tajska z pastą curry Edyty Cygan

Zupa tajska z pastą curry Edyty Cygan

4.8 2.1K ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 5 min
6 porcji

Składniki

Zielona pasta curry
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 20 g korzenia imbiru, świeżego obranego
  • 3 ząbki czosnku
  • 55 - 60 g cebuli szalotki pokrojonej w ćwiartki
  • 45 g zielonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 5 g łodyg trawy cytrynowej, świeżych pokrojonych na kawałki
    5 g trawy cytrynowej, suszonej, pokrojonej na kawałki
  • 10 g skórki z limonki
  • 20 g oleju
Zupa tajska
  • 120 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 50 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 70 g pora tylko białej części, pokrojonego w 2 cm plastry
  • 300 g wody
  • 500 g mleka kokosowego
  • 15 g sosu rybnego
  • 15 g sosu sojowego
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l)
  • 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych w 2 cm kostkę
  • 20 g grzybów mun, suszonych wcześniej namoczonych i pokrojonych w paski
  • 150 g czerwonej papryki pokrojonej w 1 cm paski
  • 150 g żółtej papryki pokrojonej w 1 cm paski
  • 80 g kiełków fasoli mung, świeżych
  • 80 g pędów bambusa, z puszki odsączonych z zalewy
  • szczypiorek, świeży posiekany, do podania
  • sok z limonki świeżo wyciśnięty, do podania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 378.2 kcal / 1583.3 kJ
Białko 22.5 g
Tłuszcz 25.8 g
Węglowodany 21.5 g
Błonnik 4.6 g
Tłuszcz nasycony 19 g
Sód 1012.7 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...