![Zupa tajska z pastą curry Edyty Cygan Zupa tajska z pastą curry Edyty Cygan](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/0F3B3DA6-F905-44E3-B7EF-8B56B1D17DDC/Derivates/B73C50AA-FC0D-449D-86E3-3BEA786091CA.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zielona pasta curry
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 20 g korzenia imbiru, świeżego, obranego
- 3 ząbki czosnku
- 55 - 60 g cebuli szalotki, pokrojonej w ćwiartki
- 45 g zielonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
5
g trawy cytrynowej, świeżej, pokrojonej na kawałki
lub 5 g trawy cytrynowej, suszonej - 10 g skórki z limonki
- 20 g oleju
Zupa tajska
- 120 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 50 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 70 g pora, tylko białej części, pokrojonego w 2 cm plastry
- 300 g wody
- 500 g mleka kokosowego
- 15 g sosu rybnego
- 15 g sosu sojowego
-
1
czubata łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszona - 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonych w 2 cm kostkę
- 20 g grzybów mun, suszonych, wcześniej namoczonych i pokrojonych w paski
- 150 g czerwonej papryki, pokrojonej w 1 cm paski
- 150 g żółtej papryki, pokrojonej w 1 cm paski
- 80 g kiełków fasoli mung, świeżych
- 80 g pędów bambusa, z puszki, odsączonych z zalewy
- szczypiorek, świeży, posiekany, do podania
- sok z limonki, świeżo wyciśnięty, do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1583.3 kJ / 378.2 kcal
- Białko
- 22.5 g
- Węglowodany
- 21.5 g
- Tłuszcz
- 25.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 19 g
- Błonnik
- 4.6 g
- Sód
- 1012.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Orientalna zupa z owocami morza
40min
Tajski bulion z krewetkami, pikantne jabłka
1u. 15min
Ostro-kwaśna zupa krewetkowa
35min
Zupa Pho
1u. 20min
Tajska zupa z krewetkami (Tom Kha Goong)
40min
Ostra zupa z owocami morza (Tom Yum)
30 min
Tajska zupa z kurczakiem (Tom Kha Gai)
40min
Azjatycka zupa z kurczakiem i makaronem ryżowym
1u. 15min
Pad thai
45min
Tajska zupa z kurczakiem, jarmużem i makaronem z fasoli mung
50 Min
Zupa tajska z kurczakiem i batatami
20min
Kokosowa zupa z rybą i batatami (z osłoną noża miksującego)
35min