![Wegetariański krupnik z kaszą jaglaną Wegetariański krupnik z kaszą jaglaną](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/16F478A1-BB36-419F-BBB1-5621F7F685FC/Derivates/03e824b8-38ff-4232-94f7-3439646dc2cb.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g kaszy jaglanej
- wrząca woda do przepłukania kaszy
- 100 g pora pokrojonego w 5 mm plastry
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 50 g masła pokrojonego na kawałki
- 150 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 80 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
- 70 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 50 g kalarepy pokrojonej na kawałki
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone - 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 liście laurowe, suszone
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1200 g wody
- 300 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
- koperek, świeży posiekany, ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 278.3 kcal / 1165 kJ
- Białko
- 6.8 g
- Tłuszcz
- 11.5 g
- Węglowodany
- 43.3 g
- Błonnik
- 6.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 7 g
- Sód
- 747.5 mg