Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g kaszy jaglanej
- wrząca woda, do przepłukania kaszy
- 100 g pora, pokrojonego w 5 mm plastry
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 50 g masła, pokrojonego na kawałki
- 150 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 80 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
- 70 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
- 50 g kalarepy, pokrojonej na kawałki
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone - 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 liście laurowe, suszone
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1200 g wody
- 300 g ziemniaków, pokrojonych w 2 cm kostkę
- koperek, świeży, posiekany, ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1165 kJ / 278.3 kcal
- Białko
- 6.8 g
- Węglowodany
- 43.3 g
- Tłuszcz
- 11.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 7 g
- Błonnik
- 6.7 g
- Sód
- 747.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Leczo wegańskie z czerwoną soczewicą
1óra
Gulasz warzywny z białą fasolą
35p
Wegetariański gulasz z kapustą włoską, fasolą i pęczakiem
50p
Wegańska fasolka po bretońsku
13h 50 min
Zupa ziemniaczana
1óra
Zupa gulaszowa z białej fasoli
45p
Barszcz ukraiński
1hod. 35min
Zupa ogórkowa
30p
Barszcz wegetariański
1óra 10p
Wegetariański sos boloński z soczewicą
45p
Zupa z czerwoną soczewicą
45p
Zupa pomidorowa z ryżem, soczewicą i szpinakiem
30p