Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 400 g mięsa wołowego, pokrojnego w 2-3 cm kostkę, lekko zmrożonego
- 150 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryczki chili, świeże, z gniazdami nasiennymi, pokrojone na kawałki
- 160 - 180 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 30 g oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka czerwonej papryczki chili, suszonej, mielonej
- 250 g wody
-
1
czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona - 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 2 liście laurowe, suszone
- 200 - 220 g kukurydzy, konserwowej, odsączonej z zalewy
- 1 łyżeczka soli
- 200 - 220 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki, odsączonej z zalewy
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1010 kJ / 241 kcal
- Białko
- 19.6 g
- Węglowodany
- 22.3 g
- Tłuszcz
- 10.9 g
- Błonnik
- 6.1 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Maślany kurczak ze śmietaną (butter chicken)
45min
Kurczak w jogurtowym sosie curry
40min
Szybkie chili con carne
30min
Kurczak tikka masala z cytrynowym ryżem
4 godz. 30 min
Kurczak garam masala z ryżem
1h
Maślany kurczak (Butter chicken)
1h
Meksykańskie chili z serem i chorizo
50min
Sos arrabbiata
40min
Chili con carne
40min
Indyjski kurczak w jogurcie
1h
Salsa z pomidorów i kolendry
1h 5min
Curry z soczewicy z kurczakiem
8h 35min