Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 60 - 70 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 70 - 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 200 g zielonych szparagów, bez twardych końcówek, pokrojonych na 3 cm kawałki, bez główek (główki zachować)
- 25 - 30 g oliwy z oliwek
- 250 g ryżu do risotto, np. arborio lub carnaroli
- 100 g białego wina, wytrawnego
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 450 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 40 g masła, pokrojonego na kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1201 kJ / 287 kcal
- Białko
- 7 g
- Węglowodany
- 35.2 g
- Tłuszcz
- 12.7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Risotto z parmezanem
30 min.
Szafranowe risotto ze szparagami
35 min.
Risotto z łososiem i bulwą kopru włoskiego
35 min.
Risotto z kurkami
35 min.
Risotto z boczkiem i cukinią
40 min.
Risotto bianco z zielonym groszkiem
25 min.
Risotto z cukinii
45 min.
Risotto z zielonym groszkiem i boczkiem
35 min.
Risotto z cukinią i serem feta
30 min.
Risotto z boczkiem i pieczarkami
40 min.
Risotto ze świeżymi pomidorami
30 min.
Risotto z grzybami
1u. 5min