
Urządzenia i Akcesoria
Sałatka z orkiszem i kurczakiem
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
6 porcji
Składniki
-
500 g wody
-
1 łyżeczki soli morskiej plus dodatkowa ilość do smaku
-
150 g ziaren orkiszu
-
200 g czerwonej papryki pokrojonej w kostkę (ok. 0,5 cm)
-
300 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych w paski (ok. 5 cm x 1 cm)
-
50 g oliwy z oliwek
-
2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do smaku
-
40 g migdałów, blanszowanych
-
40 g cebuli szalotki
-
4 - 5 gałązek mieszanych ziół, świeżych (np. kolendra, pietruszka), tylko liście
-
20 g czerwonego octu winnego
-
20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
-
60 g rukoli świeżej
-
20 g orzeszków piniowych
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
292 kcal /
1224 kJ
Białko
19 g
Tłuszcz
15 g
Węglowodany
19 g
Błonnik
5 g