
Urządzenia i Akcesoria
Sałatka z orkiszem i kurczakiem
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
6 porcji
Składniki
-
wody500 g
-
soli morskiej plus dodatkowa ilość do smaku1 łyżeczki
-
ziaren orkiszu150 g
-
czerwonej papryki pokrojonej w kostkę (ok. 0,5 cm)200 g
-
filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych w paski (ok. 5 cm x 1 cm)300 g
-
oliwy z oliwek50 g
-
pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do smaku2 szczypty
-
migdałów, blanszowanych40 g
-
cebuli szalotki40 g
-
mieszanych ziół, świeżych (np. kolendra, pietruszka), tylko liście4 - 5 gałązek
-
czerwonego octu winnego20 g
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)20 g
-
rukoli świeżej60 g
-
orzeszków piniowych20 g
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
292 kcal /
1224 kJ
Białko
19 g
Tłuszcz
15 g
Węglowodany
19 g
Błonnik
5 g