Sałatka z orkiszem i kurczakiem
TM6 TM5

Sałatka z orkiszem i kurczakiem

4.4 (18 ocen)

Składniki

  • 500 g wody
  • 1 łyżeczki soli morskiej, plus dodatkowa ilość do smaku
  • 150 g ziaren orkiszu
  • 200 g czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę (ok. 0,5 cm)
  • 300 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonych w paski (ok. 5 cm x 1 cm)
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do smaku
  • 40 g migdałów, blanszowanych
  • 40 g cebuli szalotki
  • 4 - 5 gałązek mieszanych ziół, świeżych (np. kolendra, pietruszka), tylko liście
  • 20 g czerwonego octu winnego
    lub 20 g octu balsamicznego
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
  • 60 g rukoli, świeżej
  • 20 g orzeszków piniowych
    lub 20 g orzechów, całych, mieszanych (np. włoskich, laskowych)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1224 kJ / 292 kcal
Białko
19 g
Węglowodany
19 g
Tłuszcz
15 g
Błonnik
5 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy