Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g ryżu
- 180 g czerwonej soczewicy, suszonej
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 20 g oliwy z oliwek
- 1200 g wody, wrzącej
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone - ½ łyżeczki suszonych płatków chili (opcjonalnie)
- ¼ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy, suszony
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 858 kJ / 205 kcal
- Białko
- 9 g
- Węglowodany
- 32 g
- Tłuszcz
- 5 g
- Tłuszcz nasycony
- 1 g
- Błonnik
- 3.3 g
- Sód
- 831 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa krem z ciecierzycy z czosnkiem
30 min
Zupa krem z marchewki z pieczoną ciecierzycą
35 min
Kremowa zupa z groszku
40 min
Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy
35 min
Zupa krem z selera z jabłkiem
55 min
Zupa krem z ciecierzycy
30 min
Zupa krem z groszku
40 min
Zupa krem z kiszonych ogórków z soczewicą
40 min
Zupa krem z porów
30 min
Krem z zielonej soczewicy z jajkiem przepiórczym
45 min
Zielona zupa krem z oczami z mozzarelli
30 min
Zupa krem z soczewicy z kurkumą
40 min