Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g wody
- 1 ½ łyżeczki soli
- 250 g bobu, świeżego lub mrożonego, uprzednio rozmrożonego
- 60 - 80 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 200 g czerwonej papryki, pokrojonej na kawałki
- 25 g oliwy z oliwek
- 200 g cukinii, pokrojonej na kawałki
-
200
g pomidorów, dojrzałych, obranych ze skóry, przekrojonych na pół
lub 200 g krojonych pomidorów, z puszki - 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- ½ łyżeczki oregano, suszonego
- ½ łyżeczki bazylii, suszonej
- ½ łyżeczki tymianku, suszonego
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ryż, do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 646.4 kJ / 154.5 kcal
- Białko
- 6.9 g
- Węglowodany
- 20.1 g
- Tłuszcz
- 7.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 1 g
- Błonnik
- 7.4 g
- Sód
- 909.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Makaron z bakłażanem "po bolońsku"
35min
Cukinia w pomidorach
25min
Ratatouille
40 Min
Bakłażan zapiekany z parmezanem i mozzarellą
1 Std.
Lasagne z bakłażanem i ricottą na parze
1 Std. 25 Min
Papryki faszerowane komosą ryżową i soczewicą
1h 20 min
Pisto - hiszpański gulasz warzywny
50min
Cukinia nadziewana kaszą jaglaną
1h 20 min
Sałatka z bobu i pomidorków z cytrynowym winegretem
30min
Makaronowe muszle z pomidorami i bakłażanem
55 Min
Tagliatelle z pesto z bobu
30min
Wegańskie leczo z ryżem
45min