Placki z batatów i sos z rabarbaru
TM6 TM5

Placki z batatów i sos z rabarbaru

4.4 (257 ocen)

Składniki

Placki z batatów

  • 300 g batatów, pokrojonych na kawałki
  • 150 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 50 g cebuli szalotki
  • 100 g mąki pszennej
  • 60 g płatków owsianych, górskich
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki curry, mielonego
  • ¼ łyżeczki chili, mielonego
  • ¼ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 ½ łyżeczki soli

Sos z rabarbaru

  • 400 g rabarbaru, bez łyka, pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 10 g likieru anyżowego (opcjonalnie)
  • 25 g cukru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
    lub 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 30 g wody
  • olej rzepakowy, do smażenia

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2076.8 kJ / 497 kcal
Białko
12.8 g
Węglowodany
65 g
Tłuszcz
16.2 g
Błonnik
12.7 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy