Placki z batatów i sos z rabarbaru

Placki z batatów i sos z rabarbaru

4.3 294 oceny
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 35 min
4 porcje

Składniki

Placki z batatów
  • 300 g batatów pokrojonych na kawałki
  • 150 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 50 g cebuli szalotki
  • 100 g mąki pszennej
  • 60 g płatków owsianych, górskich
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki curry, mielonego
  • ¼ łyżeczki chili, mielonego
  • ¼ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 ½ łyżeczki soli
Sos z rabarbaru
  • 400 g rabarbaru bez łyka, pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 10 g likieru anyżowego (opcjonalnie)
  • 25 g cukru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
    1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 30 g wody
  • olej rzepakowy do smażenia

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 497 kcal / 2076.8 kJ
Białko 12.8 g
Tłuszcz 16.2 g
Węglowodany 65 g
Błonnik 12.7 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...