Makaronowa sałatka z ciecierzycą i młodą marchewką
TM6 TM5

Makaronowa sałatka z ciecierzycą i młodą marchewką

4.7 (91 ocen)

Składniki

Sałatka

  • 1000 g wody
  • 300 g młodych marchewek (dł. 5-7 cm), przekrojonych wzdłuż na pół
  • 2 łyżeczki soli
  • 200 g makaronu, suchego, typu fusilli
  • 80 g rukoli
  • 240 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej z zalewy
  • 80 g suszonych pomidorów, w oleju, odsączonych, pokrojonych na paski

Dressing balsamiczny

  • 40 g oliwy z oliwek
  • 15 g octu balsamicznego
  • 15 g soku z cytryny
  • 20 g syropu klonowego
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych

Serwowanie

  • 2 łyżki ziaren sezamu (patrz wskazówka)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1908.1 kJ / 455.8 kcal
Białko
13.3 g
Węglowodany
69.5 g
Tłuszcz
17.5 g
Tłuszcz nasycony
2.4 g
Błonnik
8.8 g
Sód
892.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy