Wersje kompatybilne
Pulpety z soczewicy z makaronem w sosie pomidorowym
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 40 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 5 - 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1300 g wody
- 200 g czerwonej soczewicy, suszonej, uprzednio opłukanej pod bieżącą wodą
- 160 g cebuli, przekrojonej na pół
- 3 - 4 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 50 g bułki tartej
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- 2 - 2 ¼ łyżeczki soli
- ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 500 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 300 g makaronu, suchego, typu penne, z pszenicy durum lub pełnoziarnistego
- olej rzepakowy, ilość do smażenia
- bazylia, świeża, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3114 kJ / 743.8 kcal
- Białko
- 29.5 g
- Węglowodany
- 111.3 g
- Tłuszcz
- 24.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.5 g
- Błonnik
- 10.8 g
- Sód
- 1458.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Potrawka z cukinii i ciecierzycy
30min
Gulasz z soczewicy i batatów z pęczakiem
50min
Pieczone kotleciki z brokułu i ryżu w otrębowej panierce
1h 20 min
Gratin z czerwoną soczewicą, bakłażanem i cukinią
1h 10min
Kotlety z kaszy gryczanej i czarnej fasoli
1h 10min
Wegetariański sos boloński z soczewicą
45min
Leczo wegańskie z czerwoną soczewicą
1h
Wegańskie "chili con carne"
1h
Pulpeciki z ciecierzycy z letnią sałatką pomidorową
1h
Pasztet gryczany pełen roślinnego białka
3h
Kotleciki pietruszkowe
25 min
Burgery z komosy ryżowej i czarnej fasoli
1h