Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 350 g kapusty włoskiej, bez twardych części, pokrojonej na 5 cm kawałki
- 30 g masła
- 350 g ziemniaków, pokrojonych w 1,5-2 cm kostkę
- 250 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej np. śląskiej, toruńskiej, pokrojonej w 5 mm plastry
- 900 g wody
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki kminku, mielonego
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1138.4 kJ / 272.1 kcal
- Białko
- 8.9 g
- Węglowodany
- 17.3 g
- Tłuszcz
- 19.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.7 g
- Błonnik
- 3.9 g
- Sód
- 678.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kartoflanka
55 Min
Zupa kalafiorowo-ziemniaczana z kabanosami
40 min
Wegetariański kapuśniak z białej kapusty
40 min
Kapuśniak z młodej kapusty
40 min
Kapuśniak
50min
Zupa brukselkowo-serowa
35min
Rozgrzewająca zupa z boczkiem i jarmużem
50min
Zupa grochowa
1h
Gulasz ziemniaczany
1h 10min
Zupa caldo verde
45 Min
Kapuśniak zabielany z ziemniakami
1h
Zupa grochowa z chorizo
45 Min