Zupa z kapusty włoskiej z kiełbasą
TM6 TM5

Zupa z kapusty włoskiej z kiełbasą

4.2 (220 ocen)

Składniki

  • 350 g kapusty włoskiej, bez twardych części, pokrojonej na 5 cm kawałki
  • 30 g masła
  • 350 g ziemniaków, pokrojonych w 1,5-2 cm kostkę
  • 250 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej np. śląskiej, toruńskiej, pokrojonej w 5 mm plastry
  • 900 g wody
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ łyżeczki kminku, mielonego
  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1138.4 kJ / 272.1 kcal
Białko
8.9 g
Węglowodany
17.3 g
Tłuszcz
19.2 g
Tłuszcz nasycony
7.7 g
Błonnik
3.9 g
Sód
678.1 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy