Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 20 g masła
- 300 g rzodkiewek, czerwonych, bez liści (2-3 pęczki), plus dodatkowo 2 szt. pokrojone w 1-2 mm plastry, do dekoracji
- 200 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
-
1
pęczek botwinki, tylko korzenie (ok. 150 g), pokrojone na kawałki
lub 150 g czerwonych buraków, pokrojonych na kawałki - 5 g koperku, świeżego, tylko liście, plus dodatkowa ilość do posypania
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) - 700 g wody
- ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do przyprawienia jajek
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do przyprawienia jajek
- 4 jajka
- 1 - 2 łyżeczki chrzanu, tartego
-
5 - 10
g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
lub 5 - 10 g octu jabłkowego - 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 930.8 kJ / 222.5 kcal
- Białko
- 8.7 g
- Węglowodany
- 17.5 g
- Tłuszcz
- 13.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 7 g
- Błonnik
- 3.6 g
- Sód
- 424.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kapuśniak kaszubski
45min
Zupa z ziemniakami i maślanką (dziadówka)
40min
Chłodnik ogórkowy z ziemniakami i jajkiem
1h 30min
Sałaciorka
50min
Zupa pieczarkowa i danie na Varomie
45min
Zupa maślankowa z fasolką szparagową
45min
Krem z liści botwiny z komosą ryżową i czarną fasolą
1h
Zupa grzybowa z pęczakiem
1 Std. 10 Min
Szybka zupa ratatouille
30min
Zupa krem z pieczarek i cukinii
50min
Zupa jarzynowa z kluskami kładzionymi (z osłoną noża miksującego)
45min
Zupa ziemniaczana z fasolką szparagową i cielęciną
1h