Zupa z rzodkiewkami i jajkami w koszulkach
TM6 TM5

Zupa z rzodkiewkami i jajkami w koszulkach

3.9 (229 ocen)

Składniki

  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 15 g oleju rzepakowego
  • 300 g rzodkiewek, czerwonych, bez liści (2-3 pęczki), plus 2 rzodkiewki pokrojone w 1-2 mm plastry, do dekoracji
  • 200 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
  • 1 pęczek botwinki, tylko korzenie (ok. 150 g), pokrojone na kawałki
  • 5 g koperku, świeżego, tylko liście, plus dodatkowa ilość drobno posiekana, do dekoracji
  • 700 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • ¾ - 1 łyżeczka soli, plus ilość do przyprawienia jajek
  • 1 - 2 szczypty pieprzu, mielonego, plus ilość do przyprawienia jajek
  • 4 jajka
  • 1 - 2 łyżeczki chrzanu, tartego
    lub 1 - 2 łyżeczki chrzanu tartego, śmietankowego
  • 5 - 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    lub 5 - 10 g octu jabłkowego
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
640.6 kJ / 153 kcal
Białko
3.5 g
Węglowodany
19.8 g
Tłuszcz
8.4 g
Tłuszcz nasycony
2.6 g
Błonnik
4.3 g
Sód
1202.8 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy