
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 15 g oleju rzepakowego
- 300 g rzodkiewek, czerwonych, bez liści (2-3 pęczki), plus 2 rzodkiewki pokrojone w 1-2 mm plastry, do dekoracji
- 200 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
- 1 pęczek botwinki, tylko korzenie (ok. 150 g), pokrojone na kawałki
- 5 g koperku, świeżego, tylko liście, plus dodatkowa ilość drobno posiekana, do dekoracji
- 700 g wody
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone - ¾ - 1 łyżeczka soli, plus ilość do przyprawienia jajek
- 1 - 2 szczypty pieprzu, mielonego, plus ilość do przyprawienia jajek
- 4 jajka
-
1 - 2
łyżeczki chrzanu, tartego
lub 1 - 2 łyżeczki chrzanu tartego, śmietankowego -
5 - 10
g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
lub 5 - 10 g octu jabłkowego - 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 640.6 kJ / 153 kcal
- Białko
- 3.5 g
- Węglowodany
- 19.8 g
- Tłuszcz
- 8.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.6 g
- Błonnik
- 4.3 g
- Sód
- 1202.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kapuśniak z młodej kapusty
40 min.
Zupa pieczarkowa i danie na Varomie
45min
Zupa z kalarepy
1h
Zupa krem z młodej kapusty z pulpecikami
1h
Zupa krem z kurek
30min
Zupa jarzynowa z kluskami kładzionymi (z osłoną noża miksującego)
45min
Zupa maślankowa z fasolką szparagową
45min
Zupa grzybowa z pęczakiem
1h 10min
Japońska sałatka ogórkowa z awokado i algami morskimi (Sunomono)
1 godz. 20 min
Lody rabarbarowe
12 Std.
Cebule faszerowane ziemniakami (z grilla)
1h 15min
Krem z liści botwiny z komosą ryżową i czarną fasolą
1h