
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 600 g polędwicy wieprzowej
- ¼ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do przyprawienia mięsa
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do przyprawienia mięsa
- 3 kromki białego chleba pokrojonego na kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 100 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
- 200 g sera gorgonzola łagodnego (dolce), pokrojonego na kawałki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ½ cebuli (ok. 60 g), pokrojonej w półplasterki
- woda (1 szklanka), do podlania mięsa
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 518.3 kcal / 2168.5 kJ
- Białko
- 45.1 g
- Tłuszcz
- 30.6 g
- Węglowodany
- 14.6 g
- Błonnik
- 1.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 12.8 g
- Sód
- 909.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Karkówka po karkonosku
1 godz. 50 min
Polędwica wieprzowa w sosie musztardowym
30 min
Polędwica w sosie musztardowym
1 godz. 30 min
Polędwiczka wieprzowa w sosie porowym z ryżem basmati
45 min
Pierś z kaczki z sosem z czerwonego wina, purée selerowo-kalafiorowe
1 godz. 50 min
Polędwiczki wieprzowe w sosie cebulowym
45 min
Polędwiczki wieprzowe z sosem grzybowym
1 godz.
Roladki z indyka nadziewane grzybami
1 godz. 40 min
Bitki wołowe z sosem pieprzowym i szpinakiem
1 godz. 20 min
Polędwica wieprzowa w sosie z czerwonego wina z warzywami
45 min
Polędwiczki wieprzowe w papilotach z czosnkiem i porem
45 min
Polędwica wieprzowa z kapustą kiszoną i purée ziemniaczanym
1 godz. 10 min