Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 3 gałązki rozmarynu, świeżego
- 3 gałązki tymianku, świeżego
- 5 liści szałwii, świeżej
- 150 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 70 g boczku parzonego, w plastrach, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 750 g karkówki jagnięcej, pokrojonej na 2-3 cm kawałki
- ¼ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 200 g marchewki, pokrojonej na 2 cm kawałki
- 100 g selera naciowego, pokrojonego na 1 cm kawałki
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszone - 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 200 g białego wina, wytrawnego
- 100 g wody
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2479 kJ / 393 kcal
- Białko
- 44 g
- Węglowodany
- 7 g
- Tłuszcz
- 43 g
- Błonnik
- 4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wolno gotowany gulasz cielęcy z warzywami (z osłoną noża miksującego)
2 Std. 45 Min
Wiosenny gulasz z jagnięciny
1 godz. 20 min
Kotlety (kofty) z jagnięciny i fety w greckim stylu
30 Min
Szybkie ragoût z jagnięciny
50 Min
Klopsiki jagnięce z kuskusem i miętowym jogurtem
40 min
Gulasz cielęcy
1 godz. 15 min
Gulasz wołowy w ciemnym piwie
1h 40min
Gulasz wołowy z grzybami i rozmarynowym pęczakiem
1 Std. 50 Min
Cielęcina w sosie z kolorowym pieprzem
30 Min
Ragout z jagnięciny
1 Std. 10 Min
Steki z polędwicy wołowej z sosem chimichurri
40 min
Piersi z kaczki w sosie pomarańczowo-imbirowym z purée ziemniaczanym i fasolką szparagową
1 Std. 10 Min