
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2350 g wody
- 380 - 400 g fasoli Piękny Jaś, suszonej Melvit, uprzednio namoczonej przez 8-12 godz. (patrz wskazówka)
- 75 g pęczaku kujawskiego Melvit
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 150 g kapusty pekińskiej pokrojonej na kawałki
- 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 15 g oliwy z oliwek
- 200 - 250 g ziemniaków pokrojonych w 1-1,5 cm kostkę
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone -
1
gałązka rozmarynu, świeżego (dł. ok. 10 cm), tylko liście
lub ¾ łyżeczki rozmarynu, suszonego - ¾ łyżeczki oregano, suszonego
- 1 łyżeczka bazylii, suszonej
- 1 ziarno ziela angielskiego
- 1 liść laurowy, suszony
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 - 2 szczypty soli
- 125 g mleka kokosowego
- 10 - 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- koperek, świeży posiekany, ilość do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 231.7 kcal / 969.4 kJ
- Białko
- 8.2 g
- Tłuszcz
- 6.5 g
- Węglowodany
- 34.9 g
- Błonnik
- 7.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.5 g
- Sód
- 93.6 mg