Zupa jarzynowa z fasolą i pęczakiem

Zupa jarzynowa z fasolą i pęczakiem

3.8 112 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 15 godz. 10 min
6 porcji

Składniki

  • wody
    2350 g
  • fasoli Piękny Jaś, suszonej Melvit, uprzednio namoczonej przez 8-12 godz. (patrz wskazówka)
    380 - 400 g
  • pęczaku kujawskiego Melvit
    75 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    100 g
  • ząbki czosnku
    2
  • kapusty pekińskiej pokrojonej na kawałki
    150 g
  • marchewki pokrojonej na kawałki
    100 g
  • oliwy z oliwek
    15 g
  • ziemniaków pokrojonych w 1-1,5 cm kostkę
    200 - 250 g
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • rozmarynu, świeżego (dł. ok. 10 cm), tylko liście
    1 gałązka
    ¾ łyżeczki rozmarynu, suszonego
  • oregano, suszonego
    ¾ łyżeczki
  • bazylii, suszonej
    1 łyżeczka
  • ziarno ziela angielskiego
    1
  • liść laurowy, suszony
    1
  • pieprzu cytrynowego
    1 łyżeczka
  • pieprzu czarnego, mielonego
    1 - 2 szczypty
  • soli
    1 - 2 szczypty
  • mleka kokosowego
    125 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    10 - 15 g
  • koperek, świeży posiekany, ilość do podania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 231.7 kcal / 969.4 kJ
Białko 8.2 g
Tłuszcz 6.5 g
Węglowodany 34.9 g
Błonnik 7.6 g
Tłuszcz nasycony 3.5 g
Sód 93.6 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...