Bakłażany nadziewane kaszą gryczaną i pulpetami z kurczaka

Bakłażany nadziewane kaszą gryczaną i pulpetami z kurczaka

4.2 56 ocen
Przygotowanie 50 min
Czas całkowity 1 godz. 35 min
4 porcje

Składniki

  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 50 g orzechów włoskich, łuskanych uprzednio uprażonych
  • 300 g udek z kurczaka, bez skóry i kości pokrojonych na 3 cm kawałki
    300 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 50 g suszonych pomidorów
  • ¾ łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 200 g kaszy gryczanej, prażonej Melvit
  • 500 g soku wielowarzywnego (patrz wskazówka)
  • 50 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
  • 2 bakłażany duże (ok. 450 g każdy)
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 350 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 5 g octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • ¾ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej pimienton
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • granat tylko pestki, ilość do dekoracji (patrz wskazówka)
  • bazylia, świeża tylko liście, ilość do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 561.2 kcal / 2349.8 kJ
Białko 29.7 g
Tłuszcz 19.3 g
Węglowodany 82.8 g
Błonnik 16.4 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...