
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g krewetek, surowych, obranych oczyszczonych (patrz wskazówka)
- ¾ - 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka wina ryżowego
- 30 g oleju
- 5 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 1-2 mm plastry
- 2 grzyby shiitake, suszone uprzednio namoczone, odsączone, pokrojone na 1-2 cm kawałki (patrz wskazówka)
-
50
g kiełków soi, świeżych
lub 50 g kiełków fasoli mung, świeżych - 60 g czerwonej papryki pokrojonej na 1-2 cm kawałki
- 60 g żółtej papryki pokrojonej na 1-2 cm kawałki
-
100
g orzechów nerkowca prażonych w miodzie (patrz wskazówka)
lub 100 g orzechów nerkowca, prażonych, niesolonych - 1 szczypta pieprzu białego, mielonego
- pieprz czarny, mielony ilość do oprószenia
- kolendra, świeża tylko liście, ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 598.1 kcal / 2504.2 kJ
- Białko
- 37.5 g
- Tłuszcz
- 42 g
- Węglowodany
- 23.5 g
- Błonnik
- 5.6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Krewetki Kung Pao
45 min
Chiński makaron z krewetkami i sosem czosnkowym
1 godz. 15 min
Ryż z krewetkami w orientalnym sosie
55 min
Ryż z owocami morza
1 godz. 15 min
Sałatka sycylijska z krewetkami
40 min
Krewetki curry
1 godz. 50 min
Krewetki z cebulą dymką
20 min
Małże w mleku kokosowym i curry
1 godz. 10 min
Makaron z owocami morza duszonymi w winie
40 min
Krewetki z warzywami na liściach sałaty
45 min
Polędwica z tuńczyka w nori
1 godz.
Krewetki w przyprawie pięć smaków z ryżem i warzywami
45 min