Urządzenia i Akcesoria
Krewetki z orzechami nerkowca
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 40 min
2 porcje
Składniki
-
200 g krewetek, surowych, obranych oczyszczonych (patrz wskazówka)
-
¾ - 1 łyżeczka soli
-
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
-
1 łyżka wina ryżowego
-
30 g oleju
-
5 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 1-2 mm plastry
-
2 grzyby shiitake, suszone uprzednio namoczone, odsączone, pokrojone na 1-2 cm kawałki (patrz wskazówka)
-
50 g kiełków fasoli mung, świeżych50 g kiełków soi, świeżych
-
60 g czerwonej papryki pokrojonej na 1-2 cm kawałki
-
60 g żółtej papryki pokrojonej na 1-2 cm kawałki
-
100 g orzechów nerkowca, prażonych, niesolonych100 g orzechów nerkowca prażonych w miodzie (patrz wskazówka)
-
1 szczypta pieprzu białego, mielonego
-
pieprz czarny, mielony ilość do oprószenia
-
kolendra, świeża tylko liście, ilość do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
37.5 g
Kalorie
2504.2 kJ /
598.1 kcal
Tłuszcz
42 g
Błonnik
5.6 g
Węglowodany
23.5 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KUCHNIA CHIŃSKA
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Sałatka z ośmiornicą (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
8 godz.
Chłodnik pomidorowy z kolendrą i krewetkami po meksykańsku
1 godz. 50 min
Owoce morza w sosie pomidorowo-ziołowym
30 min
Krewetki curry
1 godz. 50 min
Sałatka prowansalska z kalmarami
55 min
Sałatka bulgur ze szpinakiem, ogórkiem i krewetkami
50 min
Tajski bulion z krewetkami, pikantne jabłka
1 godz. 15 min
Polędwica z tuńczyka w nori
1 godz.
Krewetki z cebulą dymką
20 min
Łosoś teriyaki z soczewicą, szpinakiem i awokado
45 min
Owoce morza w sosie pomidorowym
35 min
Krewetki Kung Pao
45 min