Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 80 - 120 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 700 g pora, pokrojonego w 5 mm plastry
- 1 pęczek koperku, świeżego, tylko liście
- 30 g oliwy z oliwek
- 600 g wody
- 1 czubata łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- 300 g mleka
- 1 ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 20 g masła
- 100 g sera owczego (typu feta lub mizithra), pokrojonego w 2 cm kostkę (patrz wskazówka)
- papryka słodka, mielona, ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 937.5 kJ / 224.1 kcal
- Białko
- 6.2 g
- Węglowodany
- 21.9 g
- Tłuszcz
- 13.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 6 g
- Błonnik
- 2.5 g
- Sód
- 789.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa serowo-kalafiorowa
30 min
Zupa krem z jarmużu
30 min
Zupa krem z ziemniaków i porów
1h
Zupa krem z cukinii i pieczarek
30 min
Zupa ziemniaczana z orzechowym wegańskim pesto
50 min
Zupa krem z porów
30 min
Zupa krem z selera z jabłkiem
55 min
Zupa krem z pieczonej papryki i marchewek
2h 20 min
Zupa krem z brokułów z cheddarem
35 min
Zupa szpinakowa z imbirem
30 min
Zupa selerowa aksamitna
25 min
Zupa krem z pieczarek i cukinii
50 min