Soczewica garam masala z ryżem basmati

Soczewica garam masala z ryżem basmati

3.5 169 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
6 porcji

Składniki

  • orzeszków ziemnych, prażonych, solonych
    40 g
  • ryżu białego, basmati Melvit
    200 g
  • wody
    1800 g
  • soli
    1 ½ łyżeczki
  • czerwonej soczewicy, suszonej Melvit
    180 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    150 g
  • ząbki czosnku
    3 - 4
  • żółtej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
    200 g
    200 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 1-2 mm plastry
    5 - 10 g
  • ziemniaków pokrojonych w 1 cm kostkę
    200 g
  • kminu rzymskiego, mielonego
    2 łyżeczki
  • pieprzu cayenne, mielonego
    ¼ łyżeczki
  • papryki słodkiej, mielonej
    2 łyżeczki
  • papryki wędzonej, mielonej
    1 łyżeczka
  • kolendry, mielonej
    1 łyżeczka
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • krojonych pomidorów, z puszki
    400 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    40 g
  • przyprawy garam masala
    2 łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    1 - 2 szczypty
  • jogurt grecki ilość do podania
  • kolendra, świeża tylko liście, ilość do podania
  • czarnuszki Melvit
    2 łyżeczki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 356 kcal / 1490.5 kJ
Białko 15.5 g
Tłuszcz 7.8 g
Węglowodany 62.5 g
Błonnik 7.4 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...