Wegetariańskie curry ziemniaczane z kalafiorem (aloo gobi)

Wegetariańskie curry ziemniaczane z kalafiorem (aloo gobi)

4.1 136 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
6 porcji

Składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • 10 - 15 g korzenia imbiru, świeżego obranego, przekrojonego na pół
  • 60 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • ½ łyżeczki nasion kolendry
  • 1 łyżeczkę nasion kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki brązowej gorczycy
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 200 g pomidorów pokrojonych na kawałki
  • ½ łyżeczki kurkumy, mielonej
  • 4 ½ łyżeczki soli
  • 700 g wody
  • 500 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
  • 500 g różyczek kalafiora
  • 100 g zielonego groszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego
  • 2 łyżki soku z cytryny świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
  • kolendra, świeża (opcjonalnie) drobno pokrojona, do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 160.6 kcal / 672 kJ
Białko 4.9 g
Tłuszcz 5.7 g
Węglowodany 25 g
Błonnik 5.2 g
Tłuszcz nasycony 0.8 g
Sód 1783 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...