Wegetariańskie curry ziemniaczane z kalafiorem (aloo gobi)
TM6 TM5

Wegetariańskie curry ziemniaczane z kalafiorem (aloo gobi)

4.1 (128 ocen)

Składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • 10 - 15 g korzenia imbiru, świeżego, obranego, przekrojonego na pół
  • 60 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • ½ łyżeczki nasion kolendry
  • 1 łyżeczkę nasion kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki brązowej gorczycy
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 200 g pomidorów, pokrojonych na kawałki
  • ½ łyżeczki kurkumy, mielonej
  • 4 ½ łyżeczki soli
  • 700 g wody
  • 500 g ziemniaków, pokrojonych w 2 cm kostkę
  • 500 g różyczek kalafiora
  • 100 g zielonego groszku, mrożonego, uprzednio rozmrożonego
  • 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
  • kolendra, świeża, drobno pokrojona, do dekoracji (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
672 kJ / 160.6 kcal
Białko
4.9 g
Węglowodany
25 g
Tłuszcz
5.7 g
Tłuszcz nasycony
0.8 g
Błonnik
5.2 g
Sód
1783 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy