![Risotto z jarmużem Risotto z jarmużem](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/F2808E23-6FA1-4415-A8C0-602919B1AA65/Derivates/F59F9F7A-91BF-4834-8BB5-C1119771DA8B.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 80 g sera parmezan, pokrojonego na kawałki
- 130 g jarmużu, tylko liście, pokrojonego na 3 cm kawałki, bez twardych części
- 80 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 300 g ryżu do risotto, np. arborio
- 150 g białego wina, wytrawnego
- 850 g wody
-
2
czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone - 1 płaska łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 20 g masła
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2034 kJ / 486 kcal
- Białko
- 15 g
- Węglowodany
- 59 g
- Tłuszcz
- 17 g
- Błonnik
- 3.3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kaszotto z grzybami
40 Min
Risotto dyniowe z boczkiem
35 Min
Risotto bianco z zielonym groszkiem
25 Min
Śródziemnomorskie kaszotto
45 Min
Risotto szparagowe
20 Min
Risotto z groszkiem i miętą
40 Min
Risotto z grzybami
1h 5min
Risotto z burakami i balsamico
40 Min
Risotto ze szpinakiem i z suszonymi pomidorami
45 Min
Risotto z cukinią i serem feta
30 Min
Risotto z kurkami
35 Min
Risotto z cukinii
45 Min