Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 80 g sera parmezan, pokrojonego na kawałki
- 130 g jarmużu, tylko liście, pokrojonego na 3 cm kawałki, bez twardych części
- 80 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 300 g ryżu do risotto, np. arborio
- 150 g białego wina, wytrawnego
- 850 g wody
-
2
czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone - 1 płaska łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 20 g masła
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2034 kJ / 486 kcal
- Białko
- 15 g
- Węglowodany
- 59 g
- Tłuszcz
- 17 g
- Błonnik
- 3.3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Risotto bianco z zielonym groszkiem
25 Min
Risotto szparagowe
20min
Risotto z groszkiem i miętą
40min
Risotto z cukinii
45min
Risotto ze szpinakiem i z suszonymi pomidorami
45min
Risotto z grzybami
1sa 5 dk
Risotto z burakami i balsamico
40min
Makaron z jarmużem i szynką
35 Min
Risotto z cukinią i serem feta
30 Min
Risotto dyniowe z boczkiem
35 Min
Risotto z gruszkami i serem gorgonzola
50min
Szpinakowe gryczotto z kurkami
30 Min