Curry z tofu i aromatycznym ryżem
TM6 TM5

Curry z tofu i aromatycznym ryżem

3.6 (55 ocen)

Składniki

Marynata z tofu

  • 300 g tofu, średnio twardego, pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 20 g oleju sezamowego
  • 20 g sosu sojowego, jasnego

Curry

  • 150 g ryżu czerwonego
  • 60 - 80 g cebuli szalotki, pokrojonej w ćwiartki
  • 400 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
  • 10 g oleju sezamowego
  • 750 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 5 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do smażenia
  • 6 nasion kardamonu
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 3 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżka miodu, wielokwiatowego, płynnego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 łyżki ziaren sezamu, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1113 kJ / 265 kcal
Białko
10.5 g
Węglowodany
33.3 g
Tłuszcz
12.5 g
Błonnik
6 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy