Urządzenia i Akcesoria
Curry z tofu i aromatycznym ryżem
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
6 porcji
Składniki
Marynata z tofu
-
300 g tofu, średnio twardego pokrojonego w 1 cm kostkę
-
20 g oleju sezamowego
-
20 g sosu sojowego jasnego
Curry
-
150 g ryżu czerwonego
-
60 - 80 g cebuli szalotki pokrojonej w ćwiartki
-
400 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
-
10 g oleju sezamowego
-
750 g wody
-
1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
5 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do smażenia
-
6 nasion kardamonu
-
1 łyżeczka octu ryżowego
-
3 łyżki soku z cytryny świeżo wyciśniętego
-
1 łyżka miodu wielokwiatowego, płynnego
-
2 łyżki brązowego cukru
-
2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
½ łyżeczki soli
-
3 łyżki ziaren sezamu do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
10.5 g
Kalorie
1113 kJ /
265 kcal
Tłuszcz
12.5 g
Błonnik
6 g
Węglowodany
33.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
APETYT NA WEGE
66 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Makaron gryczany soba z warzywami i tofu
40 min
Wege Tex-Mex z brązowym ryżem
1 godz. 10 min
Farfalle z pomidorami i karmelizowanym fenkułem
55 min
Soczewica garam masala z ryżem basmati
1 godz. 15 min
Wegetariańskie chop suey
1 godz. 5 min
Crumble po indyjsku
1 godz. 20 min
Ragout z marynowanym tofu
1 godz. 40 min
Makaron z sosem orzechowym w stylu tajskim
25 min
Nasi goreng wegetariański
45 min
Soczewica w sosie curry z dynią na parze
1 godz. 15 min
Tofurnik z mango i limonką
3 godz. 40 min
Dal z soczewicy z mlekiem kokosowym
45 min