Gulasz z soczewicy i buraków
TM6 TM5

Gulasz z soczewicy i buraków

4.1 (286 ocen)

Składniki

  • 350 g pieczarek, pokrojonych w 3 mm plastry
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 270 g czerwonych buraków, pokrojonych na 3-4 cm kawałki
  • 150 g korzenia pietruszki, pokrojonego na 4 cm kawałki
  • 80 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
  • 200 g zielonej soczewicy, suszonej
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna pieprzu czarnego
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 650 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 10 - 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    lub 10 - 20 g czerwonego octu winnego
  • 35 g koncentratu pomidorowego
  • ½ - 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście, drobno posiekana, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1248.5 kJ / 298.4 kcal
Białko
17.7 g
Węglowodany
47.4 g
Tłuszcz
6.4 g
Tłuszcz nasycony
1 g
Błonnik
10.4 g
Sód
659.8 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy