
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 350 g pieczarek, pokrojonych w 3 mm plastry
- 20 g oliwy z oliwek
- 270 g czerwonych buraków, pokrojonych na 3-4 cm kawałki
- 150 g korzenia pietruszki, pokrojonego na 4 cm kawałki
- 80 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
- 200 g zielonej soczewicy, suszonej
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 ziarna pieprzu czarnego
- 2 liście laurowe, suszone
- 650 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona -
10 - 20
g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
lub 10 - 20 g czerwonego octu winnego - 35 g koncentratu pomidorowego
- ½ - 1 łyżeczka soli
- ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- natka pietruszki, świeża, tylko liście, drobno posiekana, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1196.4 kJ / 285.8 kcal
- Białko
- 18.2 g
- Węglowodany
- 44.8 g
- Tłuszcz
- 7.8 g
- Błonnik
- 10.2 g
Alternatywne przepisy
Potrawka z cukinii i ciecierzycy
30 Min
Leczo wegańskie z czerwoną soczewicą
1 Std.
Gulasz z soczewicy i batatów z pęczakiem
50min
Pulpety z soczewicy z makaronem w sosie pomidorowym
1 Std.
Wegetariański gulasz z tofu
30 Min
Kotlety z kaszy gryczanej i czarnej fasoli
1hod. 10min
Grecki gulasz ziemniaczany
45 Min
Gulasz z zielonej soczewicy
55 Min
Zupa z ciecierzycą i bakłażanem
35min
Wegański gulasz z fasolą i tofu (z osłoną noża miksującego)
1 Std.
Dyniowe curry z soczewicą i kaszą jaglaną
55 Min
Wegetariański gulasz z kapustą włoską, fasolą i pęczakiem
50min