Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ziołowe falafele
- 150 - 200 g białej cebuli, przekrojonej na pół
- 4 - 6 ząbków czosnku
- 15 g kolendry, świeżej
- 5 - 10 g liści natki pietruszki, świeżych
- 5 - 10 g liści mięty, świeżych
-
350 - 400
g cieciorki, ugotowanej, Melvit (patrz wskazówka)
lub 350 - 400 g białej ciecierzycy, z puszki, odsączonej z zalewy - 1 - 1 ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ¼ łyżeczki chili, mielonego
- 1 łyżeczka soli
- 60 - 70 g mąki pszennej razowej, Melvit
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sos jogurtowy z tahini
- 200 g jogurtu naturalnego
- 30 - 35 g pasty tahini
- 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1
łyżeczka miodu, płynnego
lub 1 łyżeczka syropu z agawy - ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ łyżeczki soli
- olej rzepakowy, ilość do smażenia falafeli
- 6 tortilli pszennych
- pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół, ilość do podania
- czerwona cebula, pokrojona w piórka, ilość do podania
- ogórek, pokrojony w 2 mm plastry, ilość do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1755.8 kJ / 419.4 kcal
- Białko
- 17 g
- Węglowodany
- 50.7 g
- Tłuszcz
- 19.7 g
- Błonnik
- 7.6 g
Alternatywne przepisy
Pieczone falafele i sos jogurtowy z koperkiem
14 Std. 20 Min
Wegańskie burrito i salsa pomidorowa z ananasem
2u. 5min
Wegeburgery z kaszy jaglanej i buraka
1h 15min
Burgery z buraka z karmelizowaną cebulą
2h 50min
Wegetariańskie burgery z fasoli
1 godz. 10 min
Ziołowy hummus z falafelami
13 godz. 40 min
Curry rogan josh z ciecierzycą i pomidorami
30 min
Burger wegański
3h 55min
Wegańskie "chili con carne"
1h
Falafele z bobu i cieciorki
50 min
Pulpeciki z ciecierzycy z letnią sałatką pomidorową
1h
Burgery z komosy ryżowej i czarnej fasoli
1h