Ziołowe falafele z sosem jogurtowym z tahini

Ziołowe falafele z sosem jogurtowym z tahini

4.5 422 oceny
Przygotowanie 55 min
Czas całkowity 15 godz.
6 porcji

Składniki

Ziołowe falafele
  • 150 - 200 g białej cebuli przekrojonej na pół
  • 4 - 6 ząbków czosnku
  • 5 - 10 g liści natki pietruszki, świeżych
  • 15 g kolendry, świeżej
  • 5 - 10 g liści mięty, świeżych
  • 350 - 400 g cieciorki, ugotowanej Melvit (patrz wskazówka)
    350 - 400 g białej ciecierzycy, z puszki, Melvit (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki chili, mielonego
  • 1 - 1 ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 - 70 g mąki pszennej razowej Melvit
Sos jogurtowy z tahini
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 30 - 35 g pasty tahini
  • 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka miodu płynnego
    1 łyżeczka syropu z agawy
  • olej rzepakowy ilość do smażenia falafeli
  • 6 tortilli pszennych
  • pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, ilość do podania
  • czerwona cebula pokrojona w piórka, ilość do podania
  • ogórek pokrojony w 2 mm plastry, ilość do podania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 419.4 kcal / 1755.8 kJ
Białko 17 g
Tłuszcz 19.7 g
Węglowodany 50.7 g
Błonnik 7.6 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...