
Urządzenia i Akcesoria
Ziołowe falafele z sosem jogurtowym z tahini
Przygotowanie 55 min
Czas całkowity 15 godz.
6 porcji
Składniki
Ziołowe falafele
-
150 - 200 g białej cebuli przekrojonej na pół
-
4 - 6 ząbków czosnku
-
5 - 10 g liści natki pietruszki, świeżych
-
15 g kolendry, świeżej
-
5 - 10 g liści mięty, świeżych
-
350 - 400 g cieciorki, ugotowanej Melvit (patrz wskazówka)
-
1 łyżeczka soli
-
¼ łyżeczki chili, mielonego
-
1 - 1 ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
60 - 70 g mąki pszennej razowej Melvit
Sos jogurtowy z tahini
-
200 g jogurtu naturalnego
-
30 - 35 g pasty tahini
-
15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
¼ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 łyżeczka miodu płynnego
-
olej rzepakowy ilość do smażenia falafeli
-
6 tortilli pszennych
-
pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, ilość do podania
-
czerwona cebula pokrojona w piórka, ilość do podania
-
ogórek pokrojony w 2 mm plastry, ilość do podania
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
419.4 kcal /
1755.8 kJ
Białko
17 g
Tłuszcz
19.7 g
Węglowodany
50.7 g
Błonnik
7.6 g