
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Sos śmietanowo-pomidorowy
- 200 g śmietany, 12% tłuszczu
- 20 g koncentratu pomidorowego
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- ¼ pęczka szczypiorku, świeżego drobno posiekanego
Wegetariańskie burgery
- 110 g płatków owsianych
- 30 g ziaren słonecznika
- 50 g siemienia lnianego
- 100 g czerwonej cebuli (40 g przekrojonej na pół, 60 g pokrojonej w krążki)
- 2 ząbki czosnku
- 80 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 60 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 480 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki (2 puszki), dokładnie odsączonej z zalewy
- ½ - 1 łyżeczka cynamonu, mielonego do smaku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżeczka kolendry, mielonej
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
- 1 ¾ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 1 ½ łyżeczki majeranku, suszonego
- 60 g ogórka pokrojonego w plastry
- 150 g pomidora pokrojonego w plastry
- olej rzepakowy do natłuszczenia
- 8 bułek do hamburgerów (patrz wskazówka)
-
sałata masłowa do środka burgerów (ok. 50 g)
lub roszponka do środka burgerów (ok. 50 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 367.6 kcal / 1539.1 kJ
- Białko
- 12 g
- Tłuszcz
- 10.9 g
- Węglowodany
- 56.6 g
- Błonnik
- 8.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.6 g
- Sód
- 1075.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wegański burger bezglutenowy z portobello
1 godz.
Ziołowe falafele z sosem jogurtowym z tahini
15 godz.
Wegańskie burrito i salsa pomidorowa z ananasem
2 godz. 5 min
Burger wegański
3 godz. 55 min
Wegeburgery z kaszy jaglanej i buraka
1 godz. 15 min
Burgery z komosy ryżowej i czarnej fasoli
1 godz.
Wegańskie burgery z pieczarek i resztek ugotowanego ryżu
1 godz. 40 min
Falafele z bobu i cieciorki
50 min
Burgery z buraka z karmelizowaną cebulą
2 godz. 50 min
Kotlety z kaszy gryczanej i czarnej fasoli
1 godz. 10 min
Kotleciki pietruszkowe
25 min
Wegańska fasolka po bretońsku
13 godz. 50 min